Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen inom funktionshinderområdet (1.8.2021) | Kompetensområdet för personlig assistans

Den som avlagt kompetensområdet för personlig assistans kan arbeta som personlig assistent till klienter som på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom behöver en assistent. Hen assisterar klienten i dagliga aktiviteter, i arbete och studier, fritidsintressen, samhällelig verksamhet eller upprätthållande av socialt samspel. Hen förmår i assistansarbetet arbeta enligt klientens anvisningar med respekt för självbestämmanderätten och klientens egna val. Beroende på valet av examensdelar kan den som avlagt kompetensområdet för personlig assistans stödja personen med funktionsnedsättning i interaktion och kommunikation i vardagssituationer, använda kommunikationsmetoder som ersätter talet och lättläst språk samt stödja samarbetet med familj och närstående.

En handledare inom arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning (YE) som avlagt kompetensområdet för arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning kan arbeta i olika verksamhetsmiljöer på sätt som främjar självbestämmanderätten i samarbete med personen med funktionsnedsättning, hens närstående och en mångprofessionell arbetsgrupp. Hen kan arbeta individinriktat på sätt som möjliggör egna val och beslut för personer med funktionsnedsättning. Den som avlagt kompetensområdet kan stödja socialt och samhälleligt deltagande och delaktighet. Den som avlagt kompetensområdet för arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning stöder funktionsförmåga och lärande enligt de individuella behoven. Hen kan stödja personer med funktionsnedsättning i interaktion och kommunikation i vardagssituationer och använda kommunikationsmetoder som ersätter talet samt lättläst språk. Den som avlagt kompetensområdet för arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning främjar genom sitt arbete arbetshälsa och säkerhet . Beroende på vad den som avlagt examen valt har den som avlägger kompetensområdet för arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning fördjupat sina kunskaper i att samarbeta med familjer och närstående eller i att använda sociokulturella arbetsmetoder.

0150

Omfattningen på yrkesexamen inom funktionshinderområdet är 150 kompetenspoäng. I examen ingår två kompetensområden och examensbenämningar utifrån kompetensområdena:

- kompetensområdet för personlig assistans, personlig assistent

- kompetensområdet för intellektuell funktionsnedsättning, handledare för personer med intellektuell funktionsnedsättning (YE)

Kompetensområdena omfattar obligatoriska och valbara examensdelar.De obligatoriska examensdelarna säkerställer ett centralt kunnande inom kompetensområdet. De valbara examensdelarna inom kompetensområdena gör det möjligt att utvidga eller fördjupa kunnandet.

0150

Kompetensområdet för personlig assistans

Personlig assistent

090

Obligatoriska examensdelar

030

Att arbeta inom systemet med personlig assistans.

060

Personlig assistans

060

Valbara examensdelar

045

Interaktion och kommunikation

015

Samarbete med familj och närstående

030

Examensdel eller examensdelar från yrkesexamen inom rengörings- och fastighetsbranschen

060

Examensdel eller examensdelar från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan den studerande välja en examensdel eller examensdelar från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.