Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen i företagande (1.1.2022) | Kompetensområdet för utveckling av företagsverksamhet

Den studerande kan bedöma sina egna förutsättningar att arbeta som företagare. Hen kan utarbeta en affärsplan och utveckla företagsverksamheten på ett ansvarsfullt sätt. Den studerande kan bedöma de möjligheter och framtidsutsikter för utvecklingen som digitaliseringen erbjuder. Den studerande bygger nätverk och använder informations- och kommunikationsteknik samt experthjälp på ett ändamålsenligt sätt. Den studerande har kommunikations- och interaktionsfärdigheter och allmän kompetens i ekonomiförvaltning. Hen utvecklar systematiskt sitt kunnande och ser till sin arbetshälsa. Kunnandet hos den som avlagt examen varierar enligt kompetensområde och enligt de valbara examensdelarna.

Den som har avlagt kompetensområdet för företagsrådgivning har kundorienterad rådgivningskompetens och affärskompetens. Den studerande kan ge råd i frågor som gäller inledande och utveckling av företagsverksamhet. I rådgivningen beaktar hen företagsverksamhetens ansvarsfullhet. Den studerande kan marknadsföra företagsrådgivningstjänster, nätverka mångsidigt och använder sakkunniga från olika områden i sina uppgifter. Den studerande utvecklar systematiskt sitt kunnande och ser till sitt välmående i arbetet. Kunnandet hos den som avlagt examen varierar enligt de valbara examensdelarna.

Kunnandet som den studerande förvärvar i de valbara examensdelarna är till exempel försäljning och marknadsföring, organisering och ledning av arbetet, utveckling av produkter eller tjänster, ekonomiförvaltning, planering och utveckling av produktionen, grundande och utveckling av näthandel, genomförande av företagsförvärv eller digitalisering av affärsverksamheten.

0150

Yrkesexamen i företagande (150 kompetenspoäng) består av en examensdel som är obligatorisk för alla, en obligatorisk examensdel för varje kompetensområde samt en valbar examensdel. Examen omfattar tre kompetensområden:

  • planering och inledande av företagsverksamhet
  • utveckling av företagsverksamhet
  • företagsrådgivning

0

Yrkesinriktade examensdelar

0

Obligatoriska examensdelar

3030

Uppgifter inom affärsverksamhet

0

Kompetensområdet för utveckling av företagsverksamhet

0

Obligatoriska examensdelar

6060

Analys och utveckling av företagsverksamhet

0

Valbara examensdelar

060

Organisering och ledning av arbetet

060

Försäljning och marknadsföring

060

Att säkerställa och utveckla det ekonomiska resultatet

060

Planering och utveckling av produktionen

060

Utveckling av produkter och tjänster

060

Planering och genomförandet av företagsvärv

060

Grundandet och utveckling av näthandel

060

Digitalisering av ett delområde inom affärsverksamheten

060

Företagsrådgivning

060

Planering och genomförandet av ett projekt
Examensdel eller -delar från en grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen
Till examen kan väljas en examensdel eller-delar från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen.