Turun ammatti-instituutti Menu

Grundexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen (1.8.2022) | Kompetensområdet för lokalvård

De som har avlagt grundexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen kan arbeta i ett kundobjekt och i kundservicesituationer inom rengörings- och fastighetsservicebranschen i enlighet med kundobjektets serviceavtal. De kan inrikta sitt yrkeskunnande på fastighetsskötsel, hemarbetsservice eller lokalvård enligt kompetensområde.

De som avlagt examen kan enligt de valbara examensdelarna planera och genomföra rengöringstjänster i olika kundobjekt, vilka är bostadsfastigheter, hotell- och inkvarteringslokaler, köpcentra och butikslokaler, specialsituationer i hem, trafikmedel, läroanstalter och daghem, socialvårdsinrättningar, hälso- och sjukvårdsinrättningar, industrilokaler, hälso- och sjukvårdslokaler samt simbassängs- och spalokaler.

Dessutom kan den som avlagt examen med valbara examensdelar rikta in sitt yrkeskunnande på produktion av tjänster som innefattar assistans och uträttande av ärenden, skötsel av fastighetstekniska system, användning av fastighetsautomation, matservice i hem, storstädningstjänster, underhållsstädning, skötsel av gårds- och utomhusområden, vård av kläder och textiler, underhåll och upprätthållande av VVA-system, byggnadsteknisk service och underhåll samt och förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter.

0180

Grundexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen omfattar tre kompetensområden (kompetensområdet för fastighetsskötsel, kompetensområdet för hemarbetsservice och kompetensområdet för lokalvård). Examensbenämningen i kompetensområdet för fastighetsskötsel är fastighetsskötare. Examensbenämningen i kompetensområdet för hemarbetsservice är hemvårdare. Examensbenämningen för kompetensområdet i lokalvård är lokalvårdare. Examen består av en obligatorisk examensdel (15 kp), två valbara examensdelar inom kompetensområdet (60 kp), valbara examensdelar (70 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp). Examen omfattar 180 kompetenspoäng. Den obligatoriska examensdelen är produktion av kundorienterade rengörings- och fastighetstjänster. De valbara examensdelarna är totalt 30, och i dem ingår en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom grundexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen.

0145

Yrkesinriktade examensdelar

075

Kompetensområdet för lokalvård

075

Lokalvårdare

075

Obligatoriska examensdelar

015

Att producera kundorienterade rengörings- och fastighetstjänster

030

Underhållsstädningstjänster

030

Storstädningstjänster

070

Valbara examensdelar

020

Att producera rengöringstjänster i bostadsfastigheter

020

Rengöringstjänster i hotell- och inkvarteringslokaler

020

Underhåll av ventilationsaggregat

020

Rengöringstjänster i köpcentrum och butikslokaler

020

Användning av fastighetsautomation

020

Bedömning av fastigheters funktionsduglighet

020

Produktion av matservice i hem

020

Städning av hem i specialsituationer

020

Hantering av maskiner inom rengörings- och fastighetsservicebranschen

020

Rengöringstjänster i trafikmedel

020

Underhåll av VVS-system

020

Rengöringstjänster i läroanstalter och daghem

020

Skötsel av gårdar och utomhusområden

020

Städtjänster vid byggande

020

Byggnadstekniska reparationsarbeten,

040

Rengöringstjänster i socialvårdsinrättningar

020

Rengöringstjänster i industrianläggningar

040

Rengöringstjänster i hälso- och sjukvårdsinrättningar

020

Rengöringstjänster i simbassängs- och spalokaler,

020

Vård av kläder och textilier

015

Arbete som kräver spetskompetens

015

Verksamhet med ansvar för klimatet

015

Att fungera i en internationell arbetsmiljö

05

Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter

015

Planering av företagsverksamhet

015

Arbeta i ett företag

020

Obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde
I examen kan det ingå en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom denna grundexamen. Oberoende av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på examensdelen på det här stället vara högst 20 kompetenspoäng.

015

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

Till examen kan man välja en yrkesinriktad examensdel eller yrkesinriktade examensdelar som finns fastställda i examensgrunderna. Valet kan ske från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen. 

015

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.

015

Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.

025

Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier

035

Gemensamma examensdelar

Kunnande i kommunikation och interaktion omfattar minst 12 kompetenspoäng, kunnande i matematik och naturvetenskap minst 6 kompetenspoäng och kunnande om samhälle och arbetsliv minst 9 kompetenspoäng. Därtill ska det i de gemensamma examensdelarnaingå valbara mål för kunnandet som den studerande väljer från en eller flera gemensamma examensdelar och ett eller flera delområden på så sätt att omfattningen på 35 kp uppfylls.

06

Kunnande i matematik och naturvetenskaper

011

Kunnande i kommunikation och interaktion (12 kp i svenskspråkig utbildning)

09

Kunnande om samhälle och arbetsliv

09

Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar (8 kp inom svenskspråkig yrkesutbildning)

De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och är valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.