Turun ammatti-instituutti Menu

Grundexamen inom säkerhetsbranschen (1.8.2022)

De som har avlagt grundexamen inom säkerhetsbranschen har de omfattande yrkeskunskaper som behövs i arbete inom säkerhetsbranschen. De har djupare kunskaper om bevakning, ordningsövervakning, räddningsverksamhet eller säkerhetsteknik. I sitt arbete kan de beakta den lagstiftning som påverkar det egna arbetet, är insatt i myndighetsorganisationerna inom säkerhetsbranschen och kan arbeta naturligt i en mångkulturell miljö. De behärskar de skyldigheter som medlemmar i en arbetsgemenskap har, spelreglerna i arbetslivet och väktarens och/eller ordningsvaktens användning av maktmedel. 

0180

Omfattningen på grundexamen inom säkerhetsbranschen är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng). Av de yrkesinriktade examensdelarna är 55 kompetenspoäng obligatoriska och 90 kompetenspoäng valbara.

0145

Yrkesinriktade examensdelar

0145

Säkerhetsvakt

055

Obligatoriska examensdelar

030

Arbete i säkerhetsvaktens serviceuppgifter

025

Riskhantering och utarbetande av säkerhetsdokument

090

Valbara examensdelar

015

Förberedelser inför störnings- och olyckssituationer

015

Att fungera i störnings- ja olyckssituationer

020

Arbete i ordningsövervakningsuppgifter

030

Arbete i bevakningsuppgifter

015

Förberedelser inför hotfulla situationer och hantering av situationer

015

Behärskande av maktmedel

Innan den studerande avlägger yrkesprovet i examensdelen bör hen med godkänt vitsord ha avlagt examensdelen " Arbete i bevakningsuppgifter" eller " Arbete i ordningsövervakningsuppgifter"

015

Användning av säkerhetssystem

030

Arbete i säkerhetsskyddsuppgifter

030

Installation och underhåll av säkerhetssystem

015

Arbete i fastighetstekniska uppgifter

015

Arbete i säkerhetskontrolluppgifter

015

Arbete i miljösäkerhetsuppgifter

015

Arbete som kräver spetskompetens

015

Verksamhet med ansvar för klimatet

015

Att fungera i en internationell arbetsmiljö

05

Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter

015

Arbeta i ett företag

015

Planering av företagsverksamhet

015

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.

015

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

Till examen kan man välja en yrkesinriktad examensdel eller yrkesinriktade examensdelar som finns fastställda i examensgrunderna. Valet kan ske från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

Välja examensdel

015

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.

025

Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier

035

Gemensamma examensdelar

Kunnande i kommunikation och interaktion omfattar minst 12 kompetenspoäng, kunnande i matematik och naturvetenskap minst 6 kompetenspoäng och kunnande om samhälle och arbetsliv minst 9 kompetenspoäng. Därtill ska det i de gemensamma examensdelarna ingå valbara mål för kunnandet som den studerande väljer från en eller flera gemensamma examensdelar och ett eller flera delområden på så sätt att omfattningen på 35 kp uppfylls.

011

Kunnande i kommunikation och interaktion (12 kp i svenskspråkig utbildning)

06

Kunnande i matematik och naturvetenskaper

09

Kunnande om samhälle och arbetsliv

09

Valbara mål för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna

De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och är valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.