Turun ammatti-instituutti Menu

Grundexamen i logistik (1.8.2022) | Kompetensområdet för servicelogistik

Den som avlagt grundexamen i logistik och arbetar med uppgifter inom logistikbranschen kan köra och använda olika fordon eller arbetsmaskiner och anordningar som används för lastning. Hen arbetar på ett säkert sätt samt identifierar och beaktar i sitt arbete de arbetssäkerhetsrisker och -faror som anknyter till fordonen, arbetsmaskinerna och anordningarna. Den som arbetar med uppgifter inom logistikbranschen kan använda digitala applikationer för logistikbranschen.

Lastbils- och kombinationsfordonsförare arbetar i ett serviceyrke och beaktar i sitt körsätt lastens inverkan på körningen. De kan agera säkert, ekonomiskt och ansvarsfullt i trafiken och förutse olika trafiksituationer. Vid lastning och lossning kan lastbilsföraren använda truck eller arbetsmaskin samt redskap för att säkra lasten. Hen följer arbetssäkerhetskraven samt transportföretagets kunders arbetssäkerhetskrav och anvisningar. Hen behärskar säker trafik i olika områden vid lastning eller lossning av fordonet. Föraren kan utföra de vanligaste underhålls- och reparationsuppgifterna samt felsökningsåtgärder i en arbetsmaskin, en truck eller ett fordon.

Buss- och taxiförare arbetar i serviceyrken och beaktar passagerarna i sitt körsätt och sitt övriga agerande. De kan agera säkert och ansvarsfullt i trafiken och förutse olika trafiksituationer. En förare inom persontrafik kan agera i situationer där man möter olika slags kunder. Föraren kan köra buss och taxi i beställningstrafik, på linjer inom stads- och regiontrafik samt på olika rutter för skolskjutsar, servicetrafik och fjärrtrafik. Hen behärskar användningen av olika betalanordningar och -sätt. Föraren kan utföra de vanligaste underhålls- och reparationsuppgifterna samt felsökningsåtgärder i en arbetsmaskin, en truck eller ett fordon.

Servicelogistikarbetare arbetar i olika lager eller terminaler. De arbetar med att skicka och ta emot gods, lagra gods samt förpacka och samla in försändelser. De använder anordningar för hantering av gods, truck och anordningar som styrs genom automatik. Servicelogistikarbetare fyller i och använder många olika slags dokument för lagring och sändning med hjälp av informationsteknik.

Underhållsarbetare arbetar med uppgifter inom sommar- och vinterunderhåll på flygplatsområden. De använder olika arbetsmaskiner för underhåll. Underhållsarbetaren kan utföra de vanligaste underhålls- och reparationsuppgifterna samt felsökningsåtgärder i en arbetsmaskin, en traktor eller ett fordon. Underhållsarbetaren kan agera i enlighet med sina arbetsuppgifter även vid räddningsuppdrag på flygplatsen.

Marktjänstarbetare utför uppgifter inom lastning och lossning av luftfartyg. De använder anordningar för lastning och lossning samt förflyttning av gods, såsom truck, bagageband eller bagagelyft. Arbetsuppgifterna utförs i enlighet med säkerhetsföreskrifterna för luftfart. Marktjänstarbetare utför uppgifter inom felsökning, underhåll och reparation av fordon och truckar.

0180

Omfattningen av grundexamen i logistik är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng).

Grundexamen i logistik har tre kompetensområden och sex examensbenämningar:

• kompetensområdet för transportservice (Lastbilsförare, Kombinationsfordonsförare, Bussförare)

• kompetensområdet för servicelogistik (Servicelogistikarbetare)

• kompetensområdet för flygplatsservice, (Underhållsarbetare, Marktjänstarbetare)

0

Yrkesinriktade examensdelar

0

Obligatoriska examensdelar

015

Arbete i en arbetsmiljö inom logistikbranschen

0

Kompetensområdet för servicelogistik

0

Servicelogistikarbetare

085

Obligatoriska examensdelar

030

Mottagande och förvaring av gods

030

Insamling och förpackning av gods

025

Användning av anordningar för godshantering och arbete som truckförare

045

Valbara examensdelar

05

Styrning av en drönare

010

Inventering

010

Granskning av pallhyllor

020

Sändning av gods

010

Att lagra tillståndspliktiga produkter

020

Arbete med inköps- och försäljningsfunktioner i ett lager

025

Arbete i en terminal

015

Hantering av farliga ämnen

015

Transport av gods

015

Arbete som kräver spetskompetens

015

Verksamhet med ansvar för klimatet

015

Att fungera i en internationell arbetsmiljö

05

Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter

015

Planering av företagsverksamhet

015

Arbeta i ett företag

015

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.

035

En examensdel från ett annat kompetensområde eller en annan examensbenämning

015

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

Till examen kan man välja en yrkesinriktad examensdel eller yrkesinriktade examensdelar som finns fastställda i examensgrunderna. Valet kan ske från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

015

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.

025

Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier

0

Gemensamma examensdelar

Kunnande i kommunikation och interaktion omfattar minst 12 kompetenspoäng, kunnande i matematik och naturvetenskap minst 6 kompetenspoäng och kunnande om samhälle och arbetsliv minst 9 kompetenspoäng. Därtill ska det i de gemensamma examensdelarnaingå valbara mål för kunnandet som den studerande väljer från en eller flera gemensamma examensdelar och ett eller flera delområden på så sätt att omfattningen på 35 kp uppfylls

011

Kunnande i kommunikation och interaktion (12 kp i svenskspråkig utbildning)

06

Kunnande i matematik och naturvetenskaper

09

Kunnande om samhälle och arbetsliv

09

Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar

De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och kan vara valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.