Turun ammatti-instituutti Menu

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen (1.8.2022) | Kompetensområdet för barberararbete

De som har avlagt grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen har den yrkesskicklighet som behövs i kundservice och vid försäljning av produkter och tjänster inom hår- och skönhetsbranschen. Utöver färdigheter i kundservice hör goda produktkunskaper samt förmåga att sörja för arbets- och kundsäkerhet till deras kärnkompetens. De som har avlagt denna examen har utöver ett brett grundläggande kunnande även mer specialiserat kunnande. Kosmetikrådgivare kan ge kunder handledning och råd om vård av hud och hår samt om användning av produkter. Kosmetologer har den yrkesskicklighet som behövs när kunder ges ansiktsbehandlingar, fot- och handvård och kan ge kunder handledning om hudvård och användning av produkter. Frisörer och barberare har tillräcklig yrkesskicklighet för klippning av kunders hår med de tekniker som används i frisörarbete och för att göra frisyrer med olika tekniker. Barberare kan klippa hår med barberarteknikerna, göra frisyrer och behandla skägg. Inom alla kompetensområden är det möjligt att bredda sitt kunnande med valbara examensdelar.

0180

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp). Omfattningen av en yrkesinriktad grundexamen är 180 kompetenspoäng.

I grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen ingår fyra kompetensområden och för dessa har följande examensbenämningar bestämts:

  • kompetensområdet för skönhetsvård och produktrådgivning, kosmetikrådgivare
  • kompetensområdet för hudvård, kosmetolog
  • kompetensområdet för frisörarbete, frisör
  • kompetensområdet för barberararbete, barberare.

I kompetensområdet för hudvård ingår tre obligatoriska examensdelar. I kompetensområdena för rådgivning inom hud- och skönhetsvård, för frisörarbete och för barberararbete ingår två obligatoriska examensdelar. De valbara examensdelarna är uppdelade i två grupper. För varje kompetensområde har fastställts valbara examensdelar som tillsammans med de obligatoriska examensdelarna bildar kompetensområdets kärnkunnande. Dessutom ingår gemensamma valbara examensdelar i examen.

0145

Yrkesinriktade examensdelar

0145

Kompetensområdet för barberararbete

Barberare

040

Obligatoriska examensdelar

015

Försäljningsarbete och kundfokuserade tjänster inom hår- och skönhetsbranschen

025

Barberartjänster

080

Valbara examensdelar 1
45-

015

Vård av hår och hårbotten

015

Tjänster för fest och temafrisyrer

015

Strukturbehandlingar

020

Färgningstjänster

015

Planering av företagsverksamhet

060

Valbara examensdelar 2
25-

015

Makeuptjänster

025

Rådgivningstjänster inom hår- och skönhetsvård

015

Arbete som kräver spetskompetens

015

Verksamhet med ansvar för klimatet

020

Fot- och handvårdstjänster

025

Frisörtjänster

015

Att fungera i en internationell arbetsmiljö

035

Ansiktsbehandlingar

015

Spabehandlingar

05

Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter

020

Kroppsbehandlingar

015

Arbeta i ett företag

015

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.

015

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

Till examen kan man välja en yrkesinriktad examensdel eller yrkesinriktade examensdelar som finns fastställda i examensgrunderna. Valet kan ske från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

Välja examensdel

015

Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.

025

Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier

035

Gemensamma examensdelar

Kunnande i kommunikation och interaktion omfattar minst 12 kompetenspoäng, kunnande i matematik och naturvetenskap minst 6 kompetenspoäng och kunnande om samhälle och arbetsliv minst 9 kompetenspoäng. Därtill ska det i de gemensamma examensdelarna ingå valbara mål för kunnandet som den studerande väljer från en eller flera gemensamma examensdelar och ett eller flera delområden på så sätt att omfattningen på 35 kp uppfylls

06

Kunnande i matematik och naturvetenskaper

011

Kunnande i kommunikation och interaktion (12 kp i svenskspråkig utbildning)

09

Kunnande om samhälle och arbetsliv

09

Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar (8 kp inom svenskspråkig yrkesutbildning)

De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och kan vara valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.