Grundexamen inom livsmedelsbranschen (1.8.2022) | Kompetensområdet för bageribranschen
De som avlagt grundexamen inom livsmedelsbranschen har det yrkeskunnande som krävs inom livsmedelsbranschen. Hen kan följa egenkontroll och livsmedelshygien samt garantera produktsäkerhet och kvalitet på produkterna. Hen kan styra och hålla igång en framställningsprocess. Den som avlagt examen kan framställa livsmedel, bageriprodukter, köttprodukter och mejeriprodukter enligt valt kompetensområde. Hen har färdigheter att arbeta i en industriell livsmedelstillverkningsprocess eller i en småskalig produktion. Dessutom kan den som avlagt examen enligt valbara examensdelar förpacka livsmedel, arbeta i ett lager eller leveranscentral inom ett livsmedelsföretag, arbeta i livsmedelsaffärer eller framställa livsmedelsprodukter i en internationell miljö.
0180
xx grundexamen
Omfattningen av grundexamen inom livsmedelsbranschen är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng). I grundexamen inom livsmedelsbranschen finns följande kompetensområden och examensbenämningar:
-
- kompetensområdet för livsmedelsteknologi, livsmedelstillverkare
- kompetensområdet för bageribranschen, bagare-konditor
- kompetensområdet för köttbranschen, charkuterist
- kompetensområdet för mejeribranschen, mejerist.
I kompetensområdena för livsmedelsteknologi och för köttbranschen är 55 kompetenspoäng inom de yrkesinriktade examensdelarna obligatoriska och 90 kompetenspoäng inom de valbara examensdelarna. I kompetensområdena för bageribranschen och mejeribranschen är 115 kompetenspoäng obligatoriska inom de yrkesinriktade examensdelarna och 80 kompetenpoäng inom de valbara examensdelarna.
0145
Yrkesinriktade examensdelar
0145
Kompetensområdet för bageribranschen
0115
Obligatoriska examensdelar
035
Arbete inom livsmedelsproduktion
020
Styrning och underhåll av processer inom bageribranschen
020
Tillverkning av matbrödsprodukter
020
Tillverkning av kaffebrödsprodukter
020
Tillverkning av konditoriprodukter
030
Valbara examensdelar 1
015
Tillverkning av färdigmat inom bageribranschen
015
Tillverkning av livsmedel i en internationell miljö
015
Tillverkning av specialprodukter inom bageribranschen
015
Förpackning av bageriprodukter
015
Arbete som kräver spetskompetens
015
Verksamhet med ansvar för klimatet
015
Att fungera i en internationell arbetsmiljö
05
Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter
015
Planering av företagsverksamhet
015
Arbeta i ett företag
015
Examensdel från kompetensområdet för livsmedelsteknologi eller kompetensområdet inom köttbranschen från denna examen.
015
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna
015
Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen
Till examen kan man välja en yrkesinriktad examensdel eller yrkesinriktade examensdelar som finns fastställda i examensgrunderna. Valet kan ske från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
015
Högskolestudier
025
Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier
035
Gemensamma examensdelar
Kunnande i kommunikation och interaktion omfattar minst 12 kompetenspoäng, kunnande i matematik och naturvetenskap minst 6 kompetenspoäng och kunnande om samhälle och arbetsliv minst 9 kompetenspoäng. Därtill ska det i de gemensamma examensdelarnaingå valbara mål för kunnandet som den studerande väljer från en eller flera gemensamma examensdelar och ett eller flera delområden på så sätt att omfattningen på 35 kp uppfylls.
011
Kunnande i kommunikation och interaktion (12 kp i svenskspråkig utbildning)
06
Kunnande i matematik och naturvetenskaper
09
Kunnande om samhälle och arbetsliv
09
Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar (8 kp inom svenskspråkig yrkesutbildning)
De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och är valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.