Turun ammatti-instituutti Menu

Grundexamen inom livsmedelsbranschen (1.8.2022) | Kompetensområdet för köttbranschen

De som avlagt grundexamen inom livsmedelsbranschen har det yrkeskunnande som krävs inom livsmedelsbranschen. Hen kan följa egenkontroll och livsmedelshygien samt garantera produktsäkerhet och kvalitet på produkterna. Hen kan styra och hålla igång en framställningsprocess. Den som avlagt examen kan framställa livsmedel, bageriprodukter, köttprodukter och mejeriprodukter enligt valt kompetensområde. Hen har färdigheter att arbeta i en industriell livsmedelstillverkningsprocess eller i en småskalig produktion. Dessutom kan den som avlagt examen enligt valbara examensdelar förpacka livsmedel, arbeta i ett lager eller leveranscentral inom ett livsmedelsföretag, arbeta i livsmedelsaffärer eller framställa livsmedelsprodukter i en internationell miljö.

0180

xx grundexamen

Omfattningen av grundexamen inom livsmedelsbranschen är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng). I grundexamen inom livsmedelsbranschen finns följande kompetensområden och examensbenämningar:

    • kompetensområdet för livsmedelsteknologi, livsmedelstillverkare
    • kompetensområdet för bageribranschen, bagare-konditor
    • kompetensområdet för köttbranschen, charkuterist
    • kompetensområdet för mejeribranschen, mejerist.

I kompetensområdena för livsmedelsteknologi och för köttbranschen är 55 kompetenspoäng inom de yrkesinriktade examensdelarna obligatoriska och 90 kompetenspoäng inom de valbara examensdelarna. I kompetensområdena för bageribranschen och mejeribranschen är 115 kompetenspoäng obligatoriska inom de yrkesinriktade examensdelarna och 80 kompetenpoäng inom de valbara examensdelarna.

0145

Yrkesinriktade examensdelar

0145

Kompetensområdet för köttbranschen

055

Obligatoriska examensdelar

3535

Arbete inom livsmedelsproduktion

2020

Styrning och underhåll av processer inom köttindustrin

060

Valbara examensdelar 1
40-

040

Hantering av köttråvaror i en process

020

Tillverkning av köttprodukter

020

Tillverkning av produkter av rått kött

050

Valbara examensdelar 2
30-

015

Tillverkning av specialprodukter inom köttbranschen

015

Verksamhet i leveranscentraler inom köttindustrin

015

Lagerarbete inom köttindustrin

015

Förpackning av köttprodukter

015

Tillverkning av livsmedel i en internationell miljö

015

Arbete som kräver spetskompetens

015

Verksamhet med ansvar för klimatet

015

Att fungera i en internationell arbetsmiljö

05

Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter

015

Planering av företagsverksamhet

015

Arbeta i ett företag

015

Examensdel från kompetensområdet för livsmedelsteknologi eller kompetensområdet inom bageribranschen från denna examen.
I examen kan det ingå en examensdel från kompetensområdet för livsmedelsteknologi eller kompetensområdet inom bageribranschen som inte valts från en annan examensbenämning i den här examen. Oberoende av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på examensdelen på det här stället vara högst 15 kompetenspoäng.

015

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna​

015

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

Till examen kan man välja en yrkesinriktad examensdel eller yrkesinriktade examensdelar som finns fastställda i examensgrunderna. Valet kan ske från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen. ​

015

Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.

025

Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier

0

Gemensamma examensdelar

Kunnande i kommunikation och interaktion omfattar minst 12 kompetenspoäng, kunnande i matematik och naturvetenskap minst 6 kompetenspoäng och kunnande om samhälle och arbetsliv minst 9 kompetenspoäng. Därtill ska det i de gemensamma examensdelarnaingå valbara mål för kunnandet som den studerande väljer från en eller flera gemensamma examensdelar och ett eller flera delområden på så sätt att omfattningen på 35 kp uppfylls.

011

Kunnande i kommunikation och interaktion (12 kp i svenskspråkig utbildning)

06

Kunnande i matematik och naturvetenskaper

09

Kunnande om samhälle och arbetsliv

09

Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar (8 kp inom svenskspråkig yrkesutbildning)

De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och är valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.