Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (1.8.2022) | Kompetensområdet för kundservice
Den som avlagt grundexamen kan
arbeta i planerings-, genomförande- och försäljningsuppgifter för matlagning eller kundservice inom restaurangbranschen
betjäna finländska och utländska kunder på ett kundorienterat sätt
använda terminologi på främmande språk och kulturkännedom
arbeta försäljnings-, och kundbetjäningsinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatinriktat, ansvarsfullt och enligt kraven på hygien och hållbart verksamhetssätt.
I grundexamen kan man specialisera sig på serverings- eller matlagningsuppgifter.
En servitör som avlagt examen kan
arbeta i uppgifter inom kundservice på restauranger med olika affärskoncept eller verksamhetsidéer eller verksamhetsställen inom den offentliga sektorn
ställa i ordning kundutrymmen och lägga fram produkter till försäljning
presentera, sälja och servera mat och dryck.
En kock som avlagt examen kan
utföra arbetsuppgifter inom matlagning på restauranger med olika affärskoncept eller verksamhetsidéer eller verksamhetsställen inom den offentliga sektorn
tillreder välsmakande, näringsrik och hälsosam mat med beaktande av specialkost
lägga fram maten som enskilda portioner eller till stora grupper.
0180
xx grundexamen
Omfattningen av grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och av gemensamma examensdelar (35
kompetenspoäng). I examen ingår en obligatorisk examensdel, att verka inom restaurangverksamhet
(20 kompetenspoäng), två obligatoriska examensdelar inom kompetensområdet (sammanlagt 65 kompetenspoäng) och 60 kompetenspoäng valbara examensdelar.
I grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen ingår två kompetensområden:
• kompetensområdet för kundservice (servitör) och
• kompetensområdet för matservice (kock).
0145
Yrkesinriktade examensdelar
020
Obligatoriska examensdelar
2020
Att arbeta inom restaurangverksamhet
065
Kompetensområdet för kundservice
2525
Kundservice och försäljning
4040
Servering av mat i portioner och av drycker
060
Valbara examensdelar
030
À la carte-matlagning
030
À la carte-servering
025
Försäljning och servering av drycker,
010
Caféservice
010
Gatu- och snabbmatsservice
020
Fartygsekonomi,
015
Användning av naturprodukter inom restaurangverksamheten
010
Verksamhet inom service- och utdelningskök
020
Produktifiering av restaurangverksamhet
025
Matproduktion i storkök
020
Användning av 3D-teknik inom restaurangverksamheten
025
Tillredning av beställnings- och festmat
025
Beställnings- och festservering
015
Arbete vid betjäningsdisk i en detaljhandel,
015
Arbete som kräver spetskompetens
015
Verksamhet med ansvar för klimatet
015
Att fungera i en internationell arbetsmiljö
05
Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter
015
Arbeta i ett företag
015
Planering av företagsverksamhet
020
Obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde
I examen kan det ingå en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom denna grundexamen. Oberoende av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på examensdelen på det här stället vara högst 20 kompetenspoäng.
015
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.
015
Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen
Till examen kan man välja en yrkesinriktad examensdel eller yrkesinriktade examensdelar som finns fastställda i examensgrunderna. Valet kan ske från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
015
Högskolestudier
025
Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier
035
Gemensamma examensdelar
Kunnande i kommunikation och interaktion omfattar minst 12 kompetenspoäng, kunnande i matematik och naturvetenskap minst 6 kompetenspoäng och kunnande om samhälle och arbetsliv minst 9 kompetenspoäng. Därtill ska det i de gemensamma examensdelarnaingå valbara mål för kunnandet som den studerande väljer från en eller flera gemensamma examensdelar och ett eller flera delområden på så sätt att omfattningen på 35 kp uppfylls.
011
Kunnande i kommunikation och interaktion (12 kp i svenskspråkig utbildning)
06
Kunnande i matematik och naturvetenskaper
09
Kunnande om samhälle och arbetsliv
09
Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar
De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och är valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.