Turun ammatti-instituutti Menu

Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (1.8.2024) | Kompetensområdet för kundservice

Den som avlagt grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen kan

  • arbeta med planerings-, genomförande- och försäljningsuppgifter i tillredning av mat eller kundservice inom restaurangbranschen

  • betjäna kunder på ett kundorienterat sätt

  • använda sig av yrkesterminologi och kännedom om kulturer

  • arbeta med försäljning och kundservice på ett kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatinriktat sätt samt enligt kraven på hygien och på ett hållbart verksamhetssätt.

I grundexamen kan den studerande specialisera sig på uppgifter inom servering eller tillredning av mat. En servitör som avlagt examen kan

  • arbeta med uppgifter inom kundservice på restauranger med olika affärs- och verksamhetsidéer eller inom den offentliga sektorn

  • ställa i ordning kundlokaler och lägga fram mat- och dryckesprodukter till försäljning

  • presentera, sälja och servera mat och dryck.

En kock som avlagt examen kan

  • arbeta med uppgifter inom tillredning av mat på restauranger med olika affärs- och verksamhetsidéer eller inom den offentliga sektorn

  • tillreda välsmakande, näringsrik och hälsosam mat med beaktande av specialkost

  • lägga fram maten som portioner till enskilda kunder eller ett större antal kunder.

0180

Omfattningen av grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och av gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng).

I examen ingår en obligatorisk examensdel, att verka inom restaurangverksamhet (20 kompetenspoäng), två obligatoriska examensdelar inom kompetensområdet (sammanlagt 65 kompetenspoäng) och 60 kompetenspoäng valbara examensdelar.

I grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen ingår två kompetensområden:

• kompetensområdet för kundservice (servitör) och

• kompetensområdet för matservice (kock).

0

Yrkesinriktade examensdelar

0

Obligatoriska examensdelar

020

Att arbeta inom restaurangverksamhet

0

Kompetensområdet för kundservice

025

Kundbetjäning och försäljning på restaurang

040

Servering av mat i portioner och av drycker

0

Valbara examensdelar

030

À la carte-matlagning

030

À la carte-servering

020

Användning av 3D-teknik inom restaurangverksamheten

025

Försäljning och servering av drycker

015

Caféservice

010

Gatu- och snabbmatsservice

020

Fartygsekonomi

015

Användning av naturprodukter inom restaurangverksamheten

015

Verksamhet inom servicekök

015

Produktifiering av mat- eller dryckesprodukter

025

Matproduktion i storkök

025

Beställnings- och festservering

025

Tillredning av beställnings- och festmat

015

Arbete vid betjäningsdisk i en detaljhandel

015

Arbete som kräver spetskompetens

015

Verksamhet med ansvar för klimatet

015

Att fungera i en internationell arbetsmiljö

05

Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter

015

Planering av företagsverksamhet

015

Arbeta i ett företag
Obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde

I examen kan det ingå en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom  denna grundexamen. Obereonde av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på  examensdelen på det här stället vara högst 20 kompetenspoäng.

015

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.

015

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

Till examen kan man välja en yrkesinriktad examensdel eller yrkesinriktade examensdelar som finns fastställda i examensgrunderna. Valet kan ske från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

015

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.

025

Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier

0

Gemensamma examensdelar

011

Kunnande i kommunikation och interaktion (12 kp i svenskspråkig utbildning)

06

Kunnande i matematik och naturvetenskaper

09

Kunnande om samhälle och arbetsliv

Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar

De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och kan vara valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.