Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (1.8.2024) | Kompetensområdet för matservice
Den som avlagt grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen kan
arbeta med planerings-, genomförande- och försäljningsuppgifter i tillredning av mat eller kundservice inom restaurangbranschen
betjäna kunder på ett kundorienterat sätt
använda sig av yrkesterminologi och kännedom om kulturer
arbeta med försäljning och kundservice på ett kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatinriktat sätt samt enligt kraven på hygien och på ett hållbart verksamhetssätt.
I grundexamen kan den studerande specialisera sig på uppgifter inom servering eller tillredning av mat. En servitör som avlagt examen kan
arbeta med uppgifter inom kundservice på restauranger med olika affärs- och verksamhetsidéer eller inom den offentliga sektorn
ställa i ordning kundlokaler och lägga fram mat- och dryckesprodukter till försäljning
presentera, sälja och servera mat och dryck.
En kock som avlagt examen kan
arbeta med uppgifter inom tillredning av mat på restauranger med olika affärs- och verksamhetsidéer eller inom den offentliga sektorn
tillreda välsmakande, näringsrik och hälsosam mat med beaktande av specialkost
lägga fram maten som portioner till enskilda kunder eller ett större antal kunder.
0180
Omfattningen av grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och av gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng).
I examen ingår en obligatorisk examensdel, att verka inom restaurangverksamhet (20 kompetenspoäng), två obligatoriska examensdelar inom kompetensområdet (sammanlagt 65 kompetenspoäng) och 60 kompetenspoäng valbara examensdelar.
I grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen ingår två kompetensområden:
• kompetensområdet för kundservice (servitör) och
• kompetensområdet för matservice (kock).
0145
Yrkesinriktade examensdelar
020
Obligatoriska examensdelar
020
Att arbeta inom restaurangverksamhet
065
Kompetensområdet för matservice
040
Tillredning av lunchrätter
025
Tillredning av mat i portioner
060
Valbara examensdelar
030
À la carte-matlagning
030
À la carte-servering
020
Användning av 3D-teknik inom restaurangverksamheten
025
Försäljning och servering av drycker
015
Caféservice
010
Gatu- och snabbmatsservice
020
Fartygsekonomi
015
Användning av naturprodukter inom restaurangverksamheten
015
Verksamhet inom servicekök
015
Produktifiering av mat- eller dryckesprodukter
025
Matproduktion i storkök
025
Beställnings- och festservering
025
Tillredning av beställnings- och festmat
015
Arbete vid betjäningsdisk i en detaljhandel
015
Arbete som kräver spetskompetens
015
Verksamhet med ansvar för klimatet
015
Att fungera i en internationell arbetsmiljö
05
Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter
015
Planering av företagsverksamhet
015
Arbeta i ett företag
020
Obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde
I examen kan det ingå en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom denna grundexamen. Obereonde av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på examensdelen på det här stället vara högst 20 kompetenspoäng.
015
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.
015
Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen
Till examen kan man välja en yrkesinriktad examensdel eller yrkesinriktade examensdelar som finns fastställda i examensgrunderna. Valet kan ske från grunderna för en annan yrkesinriktad grundexamen, en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
015
Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.
025
Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier
035
Gemensamma examensdelar
011
Kunnande i kommunikation och interaktion (12 kp i svenskspråkig utbildning)
06
Kunnande i matematik och naturvetenskaper
09
Kunnande om samhälle och arbetsliv
09
Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar
De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och kan vara valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.