Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen (1.8.2024)
Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen arbetar inom denna bransch i företag eller organisationer av olika storlek som en chef som deltar i arbetet, som arbetsledare för ett arbetsskift eller som chef för en enhet.
Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen kan
planera, organisera, handleda, övervaka och utveckla den dagliga verksamheten i olika företag och organisationer inom inkvarterings- och kosthållsbranschen enligt resultat- och kvalitetsmål
planera, organisera och leda dagliga produktions- och kundserviceprocesser kundorienterat och strävar till att uppnå bästa möjliga kundtillfredsställelse
dimensionera personalstyrkan och bestämma vilken personal som behövs i förhållande till verksamheten
vägleda, handleda, och övervaka sin personal i föränderliga situationer med hänsyn till kundernas och personalens säkerhet, arbetarskyddet och produktsäkerheten
sätta sig in i den lagstiftning och de myndighetsanvisningar och -föreskrifter som gäller verksamheten inom branschen och i organisationen så bra att de kan leda och övervaka arbete
med sitt eget exempel leda och förstå hur viktig kommunikation och interaktion är i chefsarbetet
arbeta serviceinriktat, ansvarsfullt och samarbetsvilligt och ta hand om organisationens interna och externa kunder
sköta kund-, intressent- och nätverksrelationer
arbeta på ett engagerat, ansvarsfullt, initiativrikt och diskret sätt.
0180
Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen omfattar 180 kompetenspoäng.
Examen består av tre obligatoriska examensdelar, Att leda daglig verksamhet (50 kompetenspoäng), Att arbeta som chef (60 kompetenspoäng) och Att sköta kund- och intressentrelationer (40 kompetenspoäng) samt av valbara examensdelar (30 kompetenspoäng).
0150
Obligatoriska examensdelar
050
Att leda daglig verksamhet
Att leda daglig verksamhet
060
Att arbeta som chef
Att arbeta som chef
040
Att sköta kund- och intressentrelationer
Att sköta kund- och intressentrelationer
030
Valbara examensdelar
030
Genomförande av ett utvecklingsprojekt
Genomförande av ett utvecklingsprojekt
020
Att leda mångfald i en arbetsgemenskap
Att leda mångfald i en arbetsgemenskap
030
Arbete som arbetsplatshandledare och bedömare
Arbete som arbetsplatshandledare och bedömare
030