Turun ammatti-instituutti Menu

Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen (1.8.2024)

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen arbetar inom denna bransch i företag eller organisationer av olika storlek som en chef som deltar i arbetet, som arbetsledare för ett arbetsskift eller som chef för en enhet.

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen kan

  • planera, organisera, handleda, övervaka och utveckla den dagliga verksamheten i olika företag och organisationer inom inkvarterings- och kosthållsbranschen enligt resultat- och kvalitetsmål

  • planera, organisera och leda dagliga produktions- och kundserviceprocesser kundorienterat och strävar till att uppnå bästa möjliga kundtillfredsställelse

  • dimensionera personalstyrkan och bestämma vilken personal som behövs i förhållande till verksamheten

  • vägleda, handleda, och övervaka sin personal i föränderliga situationer med hänsyn till kundernas och personalens säkerhet, arbetarskyddet och produktsäkerheten

  • sätta sig in i den lagstiftning och de myndighetsanvisningar och -föreskrifter som gäller verksamheten inom branschen och i organisationen så bra att de kan leda och övervaka arbete

  • med sitt eget exempel leda och förstå hur viktig kommunikation och interaktion är i chefsarbetet

  • arbeta serviceinriktat, ansvarsfullt och samarbetsvilligt och ta hand om organisationens interna och externa kunder

  • sköta kund-, intressent- och nätverksrelationer

  • arbeta på ett engagerat, ansvarsfullt, initiativrikt och diskret sätt.

0180

Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen omfattar 180 kompetenspoäng.

Examen består av tre obligatoriska examensdelar, Att leda daglig verksamhet (50 kompetenspoäng), Att arbeta som chef (60 kompetenspoäng) och Att sköta kund- och intressentrelationer (40 kompetenspoäng) samt av valbara examensdelar (30 kompetenspoäng).

0150

Obligatoriska examensdelar

050

Att leda daglig verksamhet

Att leda daglig verksamhet

060

Att arbeta som chef

Att arbeta som chef

040

Att sköta kund- och intressentrelationer

Att sköta kund- och intressentrelationer

030

Valbara examensdelar

030

Genomförande av ett utvecklingsprojekt

Genomförande av ett utvecklingsprojekt

020

Att leda mångfald i en arbetsgemenskap

Att leda mångfald i en arbetsgemenskap

030

Arbete som arbetsplatshandledare och bedömare

Arbete som arbetsplatshandledare och bedömare

030

En examensdel från en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en yrkesinriktad examensdel från en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen. Omfattningen på examensdelen kan här vara minst 10 kompetenspoäng och högst 30 kompetenspoäng.