Yrkesexamen i matservice (1.8.2025) | Kompetensområdet för matlagning i storhushåll
De som avlagt yrkesexamen i matservice kan
planera sina arbetsuppgifter vid matlagning
arbeta som kock och som medlem av ett arbetslag i matlagningsuppgifter
arbeta på ett kundcentrerat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och ekonomiskt sätt och i enlighet med hygienkrav och ett hållbart verksamhetssätt
agera i arbetsgemenskapen och utveckla sin kompetens.
I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med matlagning på restaurang eller i storhushåll.
Restaurangkockar som avlagt kompetensområdet för matlagning på restaurang kan
arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt restaurangens verksamhetskoncept och affärsidé
arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt
förbereda råvaror rätt enligt förädlingsgraden
tillreda för-, huvud- och efterrättsportioner och måltidshelheter
färdigställa och lägga upp matportionerna på ett ändamålsenligt sätt
betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.
Kockar i storhushåll som avlagt kompetensområdet för matlagning i storhushåll kan
arbeta systematiskt och ansvarsfullt och i olika matlagnings- och kundserviceuppgifter i ett professionellt kök
arbeta enligt organisationens verksamhetsidé
arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt
tillreda olika slags maträtter och måltidshelheter
professionellt och effektivt använda maskiner och apparater i ett professionellt kök
betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.
0150
Yrkesexamen i matservice har en omfattning av 150 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:
kompetensområdet för matlagning på restaurang, restaurangkock
kompetensområdet för matlagning i storhushåll, kock i storhushåll.
Examen består av en examensdel i kompetensområdet som är obligatorisk, Matlagning i restaurangkök eller Matlagning i storhushåll (60 kompetenspoäng), samt av valbara examensdelar (90 kompetenspoäng).
060
Obligatoriska examensdelar
060
Kompetensområdet för matlagning i storhushåll
6060
Matlagning i storhushåll
Matlagning i storhushåll
090
Valbara examensdelar
70-050
Tillredning av specialdietmåltider
Tillredning av specialdietmåltider
040
Tillredning av vegetariska maträtter
Tillredning av vegetariska maträtter
050
Tillredning av maträtter som serveras kalla
Tillredning av maträtter som serveras kalla
030
Matlagning med olika produktionsmetoder
Matlagning med olika produktionsmetoder
040
Matlagning vid beställningsservice
Matlagning vid beställningsservice
040
En obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde
I examen kan det ingå en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom denna yrkesexamen. Oberoende av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på examensdelen på det här stället vara högst 40 kompetenspoäng.
020
Valbara examensdelar
0-015
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
015
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
015
Att främja grön omställning
Att främja grön omställning
030
Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
015
Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.
030
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.