Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen i matservice (1.8.2025) | Kompetensområdet för matlagning i storhushåll

De som avlagt yrkesexamen i matservice kan

  • planera sina arbetsuppgifter vid matlagning

  • arbeta som kock och som medlem av ett arbetslag i matlagningsuppgifter

  • arbeta på ett kundcentrerat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och ekonomiskt sätt och i enlighet med hygienkrav och ett hållbart verksamhetssätt

  • agera i arbetsgemenskapen och utveckla sin kompetens.

I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med matlagning på restaurang eller i storhushåll.

Restaurangkockar som avlagt kompetensområdet för matlagning på restaurang kan

  • arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt restaurangens verksamhetskoncept och affärsidé

  • arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt

  • förbereda råvaror rätt enligt förädlingsgraden

  • tillreda för-, huvud- och efterrättsportioner och måltidshelheter

  • färdigställa och lägga upp matportionerna på ett ändamålsenligt sätt

  • betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.

Kockar i storhushåll som avlagt kompetensområdet för matlagning i storhushåll kan

  • arbeta systematiskt och ansvarsfullt och i olika matlagnings- och kundserviceuppgifter i ett professionellt kök

  • arbeta enligt organisationens verksamhetsidé

  • arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt

  • tillreda olika slags maträtter och måltidshelheter

  • professionellt och effektivt använda maskiner och apparater i ett professionellt kök

  • betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.

0150

Yrkesexamen i matservice har en omfattning av 150 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:

  • kompetensområdet för matlagning på restaurang, restaurangkock

  • kompetensområdet för matlagning i storhushåll, kock i storhushåll.

Examen består av en examensdel i kompetensområdet som är obligatorisk, Matlagning i restaurangkök eller Matlagning i storhushåll (60 kompetenspoäng), samt av valbara examensdelar (90 kompetenspoäng).

060

Obligatoriska examensdelar

060

Kompetensområdet för matlagning i storhushåll

6060

Matlagning i storhushåll
Matlagning i storhushåll

090

Valbara examensdelar

70-

050

Tillredning av specialdietmåltider

Tillredning av specialdietmåltider

040

Tillredning av vegetariska maträtter

Tillredning av vegetariska maträtter

050

Tillredning av maträtter som serveras kalla

Tillredning av maträtter som serveras kalla

030

Matlagning med olika produktionsmetoder

Matlagning med olika produktionsmetoder

040

Matlagning vid beställningsservice

Matlagning vid beställningsservice

040

En obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde

I examen kan det ingå en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom denna yrkesexamen. Oberoende av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på examensdelen på det här stället vara högst 40 kompetenspoäng.

020

Valbara examensdelar

0-

015

Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen

Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen

015

Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen

Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen

015

Att främja grön omställning

Att främja grön omställning

030

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

Välja examensdel

015

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.