Yrkesexamen i kundservice på restaurang (1.8.2025) | Kompetensområdet för kundservice i bar
De som avlagt yrkesexamen i kundservice på restaurang kan
presentera, rekommendera och sälja mat- och dryckesprodukter i bar och på restaurang
betjäna kunderna språkkunnigt
betjäna kunderna försäljnings- och kundbetjäningsinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt, resultatinriktat, vänligt och ansvarsfullt
arbeta självständigt och i en arbetsgrupp i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
följa branschens lagstiftning samt arbetsgemenskapens anvisningar, bestämmelser och verksamhetskoncept
utvärdera och utveckla sitt eget arbete.
I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med kundservice i bar eller kundservice på restaurang.
Barmästare som avlagt kompetensområdet för kundservice i bar kan
presentera, rekommendera och sälja barens alkoholfria och alkoholhaltiga dryckesprodukter samt inhemska och internationella dryckesblandningar
använda barens maskiner, apparater och basarbetsredskap
hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt samt känna till principerna för prissättning
utföra uppgifter gällande inventering, lagerbokföring och lageromsättning. Servitörer som avlagt kompetensområdet för kundservice på restaurang kan
presentera, rekommendera och sälja restaurangens mat- och dryckesprodukter
betjäna kunderna på eget initiativ, vänligt och ansvarsfullt samt agera i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
berätta för kunderna om råvaror och tillredningssätt för de matportioner som säljs
betjäna kunder som behöver specialdieter
hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt
använda ändamålsenliga arbetsmetoder, maskiner och apparater.
0120
Yrkesexamen i kundservice på restaurang har en omfattning av 120 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:
kompetensområdet för kundservice i bar, barmästare
kompetensområdet för kundservice på restaurang, servitör.
Examen består av en obligatorisk examensdel, Serveringsarbete på restaurang (40 kompetenspoäng), och en obligatorisk examensdel inom kompetensområdet, Arbete i bar (45 kompetenspoäng) eller Arbete på matrestaurang (45 kompetenspoäng), samt av valbara examensdelar (35 kompetenspoäng).
0120
Yrkesinriktade examensdelar
040
Obligatoriska examensdelar
4040
Serveringsarbete på restaurang
Serveringsarbete på restaurang
045
Kompetensområdet för kundservice i bar
045
Arbete i bar
Arbete i bar
035
Valbara examensdelar
035
Arbete i cocktailbar
Arbete i cocktailbar
020
Arbete med festservice
Arbete med festservice
020
Arbete på personalrestaurang
Arbete på personalrestaurang
035
Arbete som cafésakkunnig
Arbete som cafésakkunnig
035
Arbete på ölrestaurang
Arbete på ölrestaurang
015
Att utveckla en restaurangprodukt
Att utveckla en restaurangprodukt
020
Arbete med beställningsservering
Arbete med beställningsservering
035
Arbete i vinbar
Arbete i vinbar
015
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
015
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
015
Att främja grön omställning
Att främja grön omställning
030
Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
015
Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.
030
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.