Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen i kundservice på restaurang (1.8.2025) | Kompetensområdet för kundservice på restaurang

De som avlagt yrkesexamen i kundservice på restaurang kan

  • presentera, rekommendera och sälja mat- och dryckesprodukter i bar och på restaurang

  • betjäna kunderna språkkunnigt

  • betjäna kunderna försäljnings- och kundbetjäningsinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt, resultatinriktat, vänligt och ansvarsfullt

  • arbeta självständigt och i en arbetsgrupp i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur

  • följa branschens lagstiftning samt arbetsgemenskapens anvisningar, bestämmelser och verksamhetskoncept

  • utvärdera och utveckla sitt eget arbete.

I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med kundservice i bar eller kundservice på restaurang.

Barmästare som avlagt kompetensområdet för kundservice i bar kan

  • presentera, rekommendera och sälja barens alkoholfria och alkoholhaltiga dryckesprodukter samt inhemska och internationella dryckesblandningar

  • använda barens maskiner, apparater och basarbetsredskap

  • hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt samt känna till principerna för prissättning

  • utföra uppgifter gällande inventering, lagerbokföring och lageromsättning. Servitörer som avlagt kompetensområdet för kundservice på restaurang kan

  • presentera, rekommendera och sälja restaurangens mat- och dryckesprodukter

  • betjäna kunderna på eget initiativ, vänligt och ansvarsfullt samt agera i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur

  • berätta för kunderna om råvaror och tillredningssätt för de matportioner som säljs

  • betjäna kunder som behöver specialdieter

  • hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt

  • använda ändamålsenliga arbetsmetoder, maskiner och apparater.

0120

Yrkesexamen i kundservice på restaurang har en omfattning av 120 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:

  • kompetensområdet för kundservice i bar, barmästare

  • kompetensområdet för kundservice på restaurang, servitör.

Examen består av en obligatorisk examensdel, Serveringsarbete på restaurang (40 kompetenspoäng), och en obligatorisk examensdel inom kompetensområdet, Arbete i bar (45 kompetenspoäng) eller Arbete på matrestaurang (45 kompetenspoäng), samt av valbara examensdelar (35 kompetenspoäng).

0120

Yrkesinriktade examensdelar

040

Obligatoriska examensdelar

4040

Serveringsarbete på restaurang
Serveringsarbete på restaurang

045

Kompetensområdet för kundservice på restaurang

045

Arbete på matrestaurang
Arbete på matrestaurang

035

Valbara examensdelar

035

Arbete i cocktailbar
Arbete i cocktailbar

020

Arbete med festservice
Arbete med festservice

020

Arbete på personalrestaurang
Arbete på personalrestaurang

035

Arbete som cafésakkunnig
Arbete som cafésakkunnig

035

Arbete på ölrestaurang
Arbete på ölrestaurang

015

Att utveckla en restaurangprodukt
Att utveckla en restaurangprodukt

020

Arbete med beställningsservering
Arbete med beställningsservering

035

Arbete i vinbar
Arbete i vinbar

015

Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen

015

Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen

015

Att främja grön omställning
Att främja grön omställning

030

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

Välja examensdel

015

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.