Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen inom bageribranschen (1.8.2025)

Den som har avlagt yrkesexamen inom bageribranschen arbetar i små bagerier (bagargesäll) och i konditorier (konditorgesäll) samt i bageriindustrin (gesäll i bageriindustrin), där de tillverkar olika bageriprodukter från deg till färdiga produkter. I industriella bagerier behövs även andra yrkeskunniga personer som hjälper i arbetet. Den som har avlagt examen behärskar bageriets råvaror och användningen av dem samt väger upp råvarorna och bereder degar för mat och kaffebröd. Bagargesällen formar degarna till produkter, för degarna till jäsning och gräddar dem i rätt temperatur tillräckligt länge. Konditorgesällen tillverkar olika konditoriprodukter från beredning av deg eller massa till gräddning, dekoration, färdigställande och förpackning. Gesällen i bageriindustrin behärskar två eller tre moment i bageriindustrins tillverkningsprocess beroende på de valbara examensdelarna. Konditorgesällen och bagargesällen tillverkar också specialkostprodukter.

Den som har avlagt examen behärskar livsmedelssäkerheten samt användningen av maskiner och apparater. Dessutom ser de till att arbetsmiljön är städad och ren och följer livsmedelslagstiftningen och företagets egenkontrollprogram. Den som har avlagt examen behärskar arbetarskydds- och ergonomianvisningarna. Hen förpackar produkterna i ändamålsenliga förpackningar, förser produkterna med förpackningsmärkning, förpackar och skickar produkterna till kunderna. Hen arbetar ekonomiskt, med gott resultat och smidigt, och behärskar arbetsmetoderna inom bageribranschen. Den som har avlagt examen behärskar produktkvaliteten och kan använda informationsteknik i sitt arbete.

180150

Yrkesexamen inom bageribranschen omfattar 150 kp. I examen ingår tre examensbenämningar: konditorgesäll, gesäll inom bageriindustrin och bagargesäll. Obligatoriska examensdelar i examen utgör 60 kompetenspoäng eller 90 kompetenspoäng beroende på vald examensbenämning. Valbara examensdelar i examen utgör 60 kompetenspoäng eller 90 kompetenspoäng beroende på vald examensbenämning.

180150

Yrkesinriktade examensdelar

3030

Obligatoriska examensdelar

3030

Behärskande av livsmedelssäkerheten
Behärskande av livsmedelssäkerheten

60120

Konditorgesäll

Examensbenämningen är konditorgesäll.

6060

Obligatoriska examensdelar

3030

Tillverkning av tårtor, bakelser och konditoridekorationer
Tillverkning av tårtor, bakelser och konditoridekorationer

3030

Tillverkning av småbröd och mjuka kakor
Tillverkning av småbröd och mjuka kakor

060

Valbara examensdelar
30-

030

Tillverkning av desserter och pâtisserieprodukter
Tillverkning av desserter och pâtisserieprodukter

030

Tillverkning av smörgåstårtor och cocktailbitar
Tillverkning av smörgåstårtor och cocktailbitar

030

Nationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Nationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen

030

Specialarbete för bagargesäll
Specialarbete för bagargesäll

030

Arbete som arbetsplatshandledare
Arbete som arbetsplatshandledare

030

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

030

Valbara examensdelar
0-

015

Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen

015

Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen

015

Att främja grön omställning
Att främja grön omställning

030

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

Välja examensdel

015

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.

30120

Gesäll inom bageriindustrin

Examensbenämningen är gesäll inom bageriindustrin.

3030

Obligatoriska examensdelar

3030

Driftshantering inom mejeriindustrin
Driftshantering inom mejeriindustrin

030

Valbara examensdelar

030

Tillverkning av deg inom bageriindustrin
Tillverkning av deg inom bageriindustrin

030

Tillverkning av massa inom bageriindustrin
Tillverkning av massa inom bageriindustrin

060

Valbara examensdelar
30-

030

Formning inom bageriindustrin
Formning inom bageriindustrin

030

Jäsning och gräddning inom bageriindustrin
Jäsning och gräddning inom bageriindustrin

030

Jäsning och frysning inom bageriindustrin
Jäsning och frysning inom bageriindustrin

030

Gräddning och färdigställande inom bageriindustrin
Gräddning och färdigställande inom bageriindustrin

030

Förpackning och expedition inom bageriindustri
Förpackning och expedition inom bageriindustri

030

Arbete som arbetsplatshandledare
Arbete som arbetsplatshandledare

030

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

030

Valbara examensdelar
0-

015

Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen

015

Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen

015

Att främja grön omställning
Att främja grön omställning

030

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

Välja examensdel

015

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.

60120

Bagargesäll

Examensbenämningen är bagargesäll.

6060

Obligatoriska examensdelar

3030

Tillverkning av kaffebröd
Tillverkning av kaffebröd

3030

Tillverkning av matbröd
Tillverkning av matbröd

060

Valbara examensdelar
30-

030

Tillverkning av färdigmatsprodukter
Tillverkning av färdigmatsprodukter

030

Nationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Nationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen

030

Specialarbete för bagargesäll
Specialarbete för bagargesäll

030

Arbete som arbetsplatshandledare
Arbete som arbetsplatshandledare

030

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

030

Valbara examensdelar
0-

015

Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen

015

Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen

015

Att främja grön omställning
Att främja grön omställning

030

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

Välja examensdel

015

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.