Yrkesexamen inom bageribranschen (1.8.2025)
Den som har avlagt yrkesexamen inom bageribranschen arbetar i små bagerier (bagargesäll) och i konditorier (konditorgesäll) samt i bageriindustrin (gesäll i bageriindustrin), där de tillverkar olika bageriprodukter från deg till färdiga produkter. I industriella bagerier behövs även andra yrkeskunniga personer som hjälper i arbetet. Den som har avlagt examen behärskar bageriets råvaror och användningen av dem samt väger upp råvarorna och bereder degar för mat och kaffebröd. Bagargesällen formar degarna till produkter, för degarna till jäsning och gräddar dem i rätt temperatur tillräckligt länge. Konditorgesällen tillverkar olika konditoriprodukter från beredning av deg eller massa till gräddning, dekoration, färdigställande och förpackning. Gesällen i bageriindustrin behärskar två eller tre moment i bageriindustrins tillverkningsprocess beroende på de valbara examensdelarna. Konditorgesällen och bagargesällen tillverkar också specialkostprodukter.
Den som har avlagt examen behärskar livsmedelssäkerheten samt användningen av maskiner och apparater. Dessutom ser de till att arbetsmiljön är städad och ren och följer livsmedelslagstiftningen och företagets egenkontrollprogram. Den som har avlagt examen behärskar arbetarskydds- och ergonomianvisningarna. Hen förpackar produkterna i ändamålsenliga förpackningar, förser produkterna med förpackningsmärkning, förpackar och skickar produkterna till kunderna. Hen arbetar ekonomiskt, med gott resultat och smidigt, och behärskar arbetsmetoderna inom bageribranschen. Den som har avlagt examen behärskar produktkvaliteten och kan använda informationsteknik i sitt arbete.
180150
Yrkesexamen inom bageribranschen omfattar 150 kp. I examen ingår tre examensbenämningar: konditorgesäll, gesäll inom bageriindustrin och bagargesäll. Obligatoriska examensdelar i examen utgör 60 kompetenspoäng eller 90 kompetenspoäng beroende på vald examensbenämning. Valbara examensdelar i examen utgör 60 kompetenspoäng eller 90 kompetenspoäng beroende på vald examensbenämning.
180150
Yrkesinriktade examensdelar
3030
Obligatoriska examensdelar
3030
Behärskande av livsmedelssäkerheten
Behärskande av livsmedelssäkerheten
60120
Konditorgesäll
Examensbenämningen är konditorgesäll.
6060
Obligatoriska examensdelar
3030
Tillverkning av tårtor, bakelser och konditoridekorationer
Tillverkning av tårtor, bakelser och konditoridekorationer
3030
Tillverkning av småbröd och mjuka kakor
Tillverkning av småbröd och mjuka kakor
060
Valbara examensdelar
30-030
Tillverkning av desserter och pâtisserieprodukter
Tillverkning av desserter och pâtisserieprodukter
030
Tillverkning av smörgåstårtor och cocktailbitar
Tillverkning av smörgåstårtor och cocktailbitar
030
Nationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Nationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
030
Specialarbete för bagargesäll
Specialarbete för bagargesäll
030
Arbete som arbetsplatshandledare
Arbete som arbetsplatshandledare
030
Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen
030
Valbara examensdelar
0-015
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
015
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
015
Att främja grön omställning
Att främja grön omställning
030
Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
015
Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.
030
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.
30120
Gesäll inom bageriindustrin
Examensbenämningen är gesäll inom bageriindustrin.
3030
Obligatoriska examensdelar
3030
Driftshantering inom mejeriindustrin
Driftshantering inom mejeriindustrin
030
Valbara examensdelar
030
Tillverkning av deg inom bageriindustrin
Tillverkning av deg inom bageriindustrin
030
Tillverkning av massa inom bageriindustrin
Tillverkning av massa inom bageriindustrin
060
Valbara examensdelar
30-030
Formning inom bageriindustrin
Formning inom bageriindustrin
030
Jäsning och gräddning inom bageriindustrin
Jäsning och gräddning inom bageriindustrin
030
Jäsning och frysning inom bageriindustrin
Jäsning och frysning inom bageriindustrin
030
Gräddning och färdigställande inom bageriindustrin
Gräddning och färdigställande inom bageriindustrin
030
Förpackning och expedition inom bageriindustri
Förpackning och expedition inom bageriindustri
030
Arbete som arbetsplatshandledare
Arbete som arbetsplatshandledare
030
Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen
030
Valbara examensdelar
0-015
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
015
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
015
Att främja grön omställning
Att främja grön omställning
030
Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
015
Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.
030
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.
60120
Bagargesäll
Examensbenämningen är bagargesäll.
6060
Obligatoriska examensdelar
3030
Tillverkning av kaffebröd
Tillverkning av kaffebröd
3030
Tillverkning av matbröd
Tillverkning av matbröd
060
Valbara examensdelar
30-030
Tillverkning av färdigmatsprodukter
Tillverkning av färdigmatsprodukter
030
Nationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Nationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
030
Specialarbete för bagargesäll
Specialarbete för bagargesäll
030
Arbete som arbetsplatshandledare
Arbete som arbetsplatshandledare
030
Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen
030
Valbara examensdelar
0-015
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
015
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
015
Att främja grön omställning
Att främja grön omställning
030
Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
015
Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.
030
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.