Turun ammatti-instituutti Menu

Specialyrkesexamen inom bageribranschen (1.8.2025)

I specialyrkesexamen inom bageribranschen finns tre examensbenämningar: konditormästare, mästare inom bageriindustrin och bagarmästare. Konditormästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en konditorprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för konditorier. Mästare inom bageriindustrin kan komma med idéer, planera och tillverka en produkthelhet för bagferiindustrin. Bagarmästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en bageriprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för bagerier. Den som avlagt specialyrkexamen inom bageribranschen kan arbeta hygieniskt, säkert och ergonomiskt samt följa företagets egenkontrollprogram.

Beroende på vilka valbara examensdelar den som avlagt examen har valt kan personen leda affärsverksamheten för ett företag inom bageribranschen samt ansvara för personalen och företagets anskaffningsprocess och introduktion av personalen. Därtill kan den person som avlagt examen planera och leda ett utvecklingsprojekt för produktion eller planera och genomföra en produktutvecklingshelhet för bageribranschen. Den person som avlagt examen behärskar beroende på valet av examensdelar internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen samt planering och genomförande av en desserthelhet.

300180

Specialyrkesexamen inom bageribranschen omfattar 180 kompetenspoäng. I examen ingår tre examensbenämningar: konditormästare, mästare inom bageriindustrin och bagarmästare. Examen består av obligatoriska examensdelar (60 kp eller 120 kp) och valbara examensdelar (60 kp eller 120 kp). De obligatoriska och valbara examensdelarna varierar enligt examensbenämningarna.

120180

Konditormästare

120120

Obligatoriska examensdelar

6060

Planering och tillverkning av en helhet bestående av konditoriprodukter
Planering och tillverkning av en helhet bestående av konditoriprodukter

6060

Planering och tillverkning av ett konditoris specialprodukter
Planering och tillverkning av ett konditoris specialprodukter

060

Valbara examensdelar

060

Chefsarbete i ett bageri
Chefsarbete i ett bageri

060

Utveckling av produktionen i ett bageri
Utveckling av produktionen i ett bageri

060

Produktutveckling inom bageribranschen
Produktutveckling inom bageribranschen

060

Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter
Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter

060

Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen

030

Att främja digitalisering
Att främja digitalisering

030

Försök med ny teknik
Försök med ny teknik

030

Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten
Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten

030

Att främja cybersäkerhet
Att främja cybersäkerhet

060

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

030

Examensdel från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen.

030

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.

60180

Mästare inom bageriindustrin

6060

Obligatoriska examensdelar

6060

Planering och tillverkning av en produkthelhet inom bageriindustrin
Planering och tillverkning av en produkthelhet inom bageriindustrin

060

Valbara examensdelar

060

Chefsarbete i ett bageri
Chefsarbete i ett bageri

060

Utveckling av produktionen i ett bageri
Utveckling av produktionen i ett bageri

060

Valbara examensdelar

060

Produktutveckling inom bageribranschen
Produktutveckling inom bageribranschen

060

Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen

030

Att främja digitalisering
Att främja digitalisering

030

Försök med ny teknik
Försök med ny teknik

030

Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten
Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten

030

Att främja cybersäkerhet
Att främja cybersäkerhet

060

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

030

Examensdel från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen.

030

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.

120180

Bagarmästare

120120

Obligatoriska examensdelar

6060

Planering och tillverkning en helhet bestående av bageriprodukter
Planering och tillverkning en helhet bestående av bageriprodukter

6060

Planering och tillverkning av ett bageris specialprodukter
Planering och tillverkning av ett bageris specialprodukter

060

Valbara examensdelar

060

Chefsarbete i ett bageri
Chefsarbete i ett bageri

060

Utveckling av produktionen i ett bageri
Utveckling av produktionen i ett bageri

060

Produktutveckling inom bageribranschen
Produktutveckling inom bageribranschen

060

Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter
Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter

060

Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen

030

Att främja digitalisering
Att främja digitalisering

030

Försök med ny teknik
Försök med ny teknik

030

Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten
Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten

030

Att främja cybersäkerhet
Att främja cybersäkerhet

060

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

030

Examensdel från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen.

030

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.