Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin (1.8.2025) | Kompetensområdet för livsmedelsbranschen
Den som har avlagt yrkesexamen inom livsmedelsindustrin kan arbeta enligt livsmedelslagstiftningen samt företagets och arbetsplatsens egenkontrollplan. Hen kan iaktta en god arbetshygien och se till att arbetsmiljön är städad. Dessutom kan hen arbeta enligt företagets kvalitetssystem och bedöma kvaliteten på en färdig produkt. Den som avlagt examen kan dessutom arbeta i en produktionsprocess inom livsmedelsindustrin samt följa arbetssäkerhets- och ergonomianvisningarna. Hen kan arbeta miljömedvetet och enligt ett hållbart verksamhetssätt. Enligt det kompetensområde som hen valt kan hen i en tillverkningsprocess inom livsmedelsindustrin tillverka ett eller två livsmedel från sammanlagt sexton produktgrupper. Den som avlagt examen behärskar tillverkningsprocessen från mottagning av råvarorna till tillverkning av produkten, rengöring av maskiner och apparater ända till bedömningen av den färdiga produktens kvalitet. Den som avlagt kompetensområdet för köttbranschen behärskar en verksamhet enligt avlivningsförordningen samt slakt, köttstyckning eller köttbesiktning av den valda djurarten. Den som avlagt examen kan arbeta med uppgifter som stöder produktionen i tillverkningsprocessen inom kompetensområdet för mejeribranschen. Beroende på valbara examensdelar kan den som avlagt examen förpacka, lagra eller expediera livsmedelsindustrins produkter.
0120
Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin har en omfattning på 120 kompetenspoäng. Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin är indelad i kompetensområdet för livsmedelsbranschen, kompetensområdet för köttbranschen och kompetensområdet för mejeribranschen. Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin består av två obligatoriska examensdelar (60 kompetenspoäng) och valbara examensdelar (60 kompetenspoäng).
0120
Yrkesinriktade examensdelar
060
Obligatoriska examensdelar
3030
Behärskande av livsmedelssäkerheten
Behärskande av livsmedelssäkerheten
3030
Produktionsprocessen inom livsmedelsindustrin
Produktionsprocessen inom livsmedelsindustrin
060
Kompetensområdet för livsmedelsbranschen
060
Valbara examensdelar
30-030
Livsmedelstillverkning
Livsmedelstillverkning
030
Tillverkning av drycker
Tillverkning av drycker
030
Tillverkning av fiskprodukter
Tillverkning av fiskprodukter
030
Tillverkning av vegetabiliska produkter
Tillverkning av vegetabiliska produkter
030
Tillverkning av foder för sällskapsdjur
Tillverkning av foder för sällskapsdjur
030
Tillverkning av bär- och fruktprodukter
Tillverkning av bär- och fruktprodukter
030
Tillverkning av kvarnprodukter
Tillverkning av kvarnprodukter
030
Tillverkning av foder
Tillverkning av foder
030
Tillverkning av färdigmat
Tillverkning av färdigmat
030
Valbara examensdelar
0-030
Arbete i lager och på leveranscentraler för livsmedel
Arbete i lager och på leveranscentraler för livsmedel
030
Förpackning inom livsmedelsindustrin
Förpackning inom livsmedelsindustrin
015
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
015
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
015
Att främja grön omställning
Att främja grön omställning
030
Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
015
Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.
030
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.