Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin (1.8.2025) | Kompetensområdet för köttbranschen

Den som har avlagt yrkesexamen inom livsmedelsindustrin kan arbeta enligt livsmedelslagstiftningen samt företagets och arbetsplatsens egenkontrollplan. Hen kan iaktta en god arbetshygien och se till att arbetsmiljön är städad. Dessutom kan hen arbeta enligt företagets kvalitetssystem och bedöma kvaliteten på en färdig produkt. Den som avlagt examen kan dessutom arbeta i en produktionsprocess inom livsmedelsindustrin samt följa arbetssäkerhets- och ergonomianvisningarna. Hen kan arbeta miljömedvetet och enligt ett hållbart verksamhetssätt. Enligt det kompetensområde som hen valt kan hen i en tillverkningsprocess inom livsmedelsindustrin tillverka ett eller två livsmedel från sammanlagt sexton produktgrupper. Den som avlagt examen behärskar tillverkningsprocessen från mottagning av råvarorna till tillverkning av produkten, rengöring av maskiner och apparater ända till bedömningen av den färdiga produktens kvalitet. Den som avlagt kompetensområdet för köttbranschen behärskar en verksamhet enligt avlivningsförordningen samt slakt, köttstyckning eller köttbesiktning av den valda djurarten. Den som avlagt examen kan arbeta med uppgifter som stöder produktionen i tillverkningsprocessen inom kompetensområdet för mejeribranschen. Beroende på valbara examensdelar kan den som avlagt examen förpacka, lagra eller expediera livsmedelsindustrins produkter.

0120

Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin har en omfattning på 120 kompetenspoäng. Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin är indelad i kompetensområdet för livsmedelsbranschen, kompetensområdet för köttbranschen och kompetensområdet för mejeribranschen. Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin består av två obligatoriska examensdelar (60 kompetenspoäng) och valbara examensdelar (60 kompetenspoäng).

0120

Yrkesinriktade examensdelar

060

Obligatoriska examensdelar

3030

Behärskande av livsmedelssäkerheten
Behärskande av livsmedelssäkerheten

3030

Produktionsprocessen inom livsmedelsindustrin
Produktionsprocessen inom livsmedelsindustrin

060

Kompetensområdet för köttbranschen

060

Valbara examensdelar
30-

030

Tillverkning av köttprodukter
Tillverkning av köttprodukter

030

Verksamhet enligt avlivningsförordningen i ett slakteri
Verksamhet enligt avlivningsförordningen i ett slakteri

060

Styckning av rött kött
Styckning av rött kött

060

Besiktning av rött kött
Besiktning av rött kött

060

Slakt av rött kött
Slakt av rött kött

030

Tillverkning av råa köttberedningsprodukter
Tillverkning av råa köttberedningsprodukter

060

Besiktning av vilt och renkött
Besiktning av vilt och renkött

030

Styckning av fjäderfäkött
Styckning av fjäderfäkött

060

Besiktning av fjäderfäkött
Besiktning av fjäderfäkött

060

Slakt av fjäderfä
Slakt av fjäderfä

030

Valbara examensdelar
0-

030

Arbete i lager och på leveranscentraler för livsmedel
Arbete i lager och på leveranscentraler för livsmedel

030

Förpackning inom livsmedelsindustrin
Förpackning inom livsmedelsindustrin

015

Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen
Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen

015

Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen
Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen

015

Att främja grön omställning
Att främja grön omställning

030

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

Välja examensdel

015

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov eller kunnande som är specifikt för branschen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.