Turun ammatti-instituutti Menu

Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost (1.1.2026)

Dietkockar som avlagt specialyrkesexamen i tjänster för specialkost kan

  • arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt verksamhetsställets verksamhetskoncept och affärsidé

  • i sitt arbete beakta kundgruppens näringsterapeutiska specialbehov samt verksamhetsställets ekonomiska och kvalitativa mål

  • tillreda maträtter och måltider i enlighet med kundens specialdiet och etiska övertygelse

  • förpacka och lägga upp maträtter och måltider som hen tillrett samt se till förpackningsmärkningar och produktinformation för dem.

Dietkockarna beaktar vidare kundernas individuella behov och livsmedelssäkerheten. De har omfattande kunskaper i näringslära och i genomförande av specialdieter samt förutsättningar att upprätthålla och utveckla sin yrkesskicklighet.

0160

Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost har en omfattning på 160 kompetenspoäng.

Examen består av en obligatorisk examensdel, Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök (50 kompetenspoäng) samt av valbara examensdelar (110 kompetenspoäng).

En valbar examensdel (60 kp) ska enligt uppbyggnaden av examen väljas från valbara examensdelar 1: Genomförande av specialdieter för äldre, Genomförande av specialdieter för unga och arbetsföra personer, Genomförande av specialdieter för barn i daghems- eller skolåldern eller Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö.

Från valbara examensdelar 2 ska en examensdel eller examensdelar till en omfattning av minst 50 kompetenspoäng väljas.

Examensbenämning för specialyrkesexamen i tjänster för specialkost är dietkock.

0160

Yrkesinriktade examensdelar

050

Obligatoriska examensdelar

5050

Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök
Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök

060

Valbara examensdelar

060

Genomförande av specialdieter för äldre
Genomförande av specialdieter för äldre

060

Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer
Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer

060

Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern
Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern

060

Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö
Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö

050

Valbara examensdelar

060

Genomförande av specialdieter för äldre
Genomförande av specialdieter för äldre

060

Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer
Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer

060

Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern
Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern

060

Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö
Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö

050

Utveckling av specialdietprodukter och -tjänster
Utveckling av specialdietprodukter och -tjänster

030

Att främja digitalisering
Att främja digitalisering

030

Försök med ny teknik
Försök med ny teknik

030

Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten
Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten

030

Att främja cybersäkerhet
Att främja cybersäkerhet

030

Examensdel från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen.

030

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som är specifikt för branschen eller examen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.