Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost (1.1.2026)
Dietkockar som avlagt specialyrkesexamen i tjänster för specialkost kan
arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt verksamhetsställets verksamhetskoncept och affärsidé
i sitt arbete beakta kundgruppens näringsterapeutiska specialbehov samt verksamhetsställets ekonomiska och kvalitativa mål
tillreda maträtter och måltider i enlighet med kundens specialdiet och etiska övertygelse
förpacka och lägga upp maträtter och måltider som hen tillrett samt se till förpackningsmärkningar och produktinformation för dem.
Dietkockarna beaktar vidare kundernas individuella behov och livsmedelssäkerheten. De har omfattande kunskaper i näringslära och i genomförande av specialdieter samt förutsättningar att upprätthålla och utveckla sin yrkesskicklighet.
0160
Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost har en omfattning på 160 kompetenspoäng.
Examen består av en obligatorisk examensdel, Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök (50 kompetenspoäng) samt av valbara examensdelar (110 kompetenspoäng).
En valbar examensdel (60 kp) ska enligt uppbyggnaden av examen väljas från valbara examensdelar 1: Genomförande av specialdieter för äldre, Genomförande av specialdieter för unga och arbetsföra personer, Genomförande av specialdieter för barn i daghems- eller skolåldern eller Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö.
Från valbara examensdelar 2 ska en examensdel eller examensdelar till en omfattning av minst 50 kompetenspoäng väljas.
Examensbenämning för specialyrkesexamen i tjänster för specialkost är dietkock.
0160
Yrkesinriktade examensdelar
050
Obligatoriska examensdelar
5050
Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök
Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök
060
Valbara examensdelar
060
Genomförande av specialdieter för äldre
Genomförande av specialdieter för äldre
060
Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer
Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer
060
Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern
Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern
060
Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö
Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö
050
Valbara examensdelar
060
Genomförande av specialdieter för äldre
Genomförande av specialdieter för äldre
060
Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer
Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer
060
Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern
Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern
060
Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö
Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö
050
Utveckling av specialdietprodukter och -tjänster
Utveckling av specialdietprodukter och -tjänster
030
Att främja digitalisering
Att främja digitalisering
030
Försök med ny teknik
Försök med ny teknik
030
Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten
Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten
030
Att främja cybersäkerhet
Att främja cybersäkerhet
030
Examensdel från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen.
030
Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.
030
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som är specifikt för branschen eller examen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.