Turun ammatti-instituutti Menu

Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen (1.1.2026)

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen arbetar inom denna bransch i företag eller organisationer av olika storlek som en chef som deltar i arbetet, som arbetsledare för ett arbetsskift eller som chef för en enhet.

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen kan

  • planera, organisera, handleda, övervaka och utveckla den dagliga verksamheten i olika företag och organisationer inom inkvarterings- och kosthållsbranschen enligt resultat- och kvalitetsmål

  • planera, organisera och leda dagliga produktions- och kundserviceprocesser kundorienterat och strävar till att uppnå bästa möjliga kundtillfredsställelse

  • dimensionera personalstyrkan och bestämma vilken personal som behövs i förhållande till verksamheten

  • vägleda, handleda, och övervaka sin personal i föränderliga situationer med hänsyn till kundernas och personalens säkerhet, arbetarskyddet och produktsäkerheten

  • sätta sig in i den lagstiftning och de myndighetsanvisningar och -föreskrifter som gäller verksamheten inom branschen och i organisationen så bra att de kan leda och övervaka arbete

  • med sitt eget exempel leda och förstå hur viktig kommunikation och interaktion är i chefsarbetet

  • arbeta serviceinriktat, ansvarsfullt och samarbetsvilligt och ta hand om organisationens interna och externa kunder

  • sköta kund-, intressent- och nätverksrelationer

  • arbeta på ett engagerat, ansvarsfullt, initiativrikt och diskret sätt.

0180

Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen omfattar 180 kompetenspoäng.

Examen består av tre obligatoriska examensdelar, Att leda daglig verksamhet (50 kompetenspoäng), Att arbeta som chef (60 kompetenspoäng) och Att sköta kund- och intressentrelationer (40 kompetenspoäng) samt av valbara examensdelar (30 kompetenspoäng).

0180

Yrkesinriktade examensdelar

0150

Obligatoriska examensdelar

5050

Att leda daglig verksamhet
Att leda daglig verksamhet

6060

Att arbeta som chef
Att arbeta som chef

4040

Att sköta kund- och intressentrelationer
Att sköta kund- och intressentrelationer

030

Valbara examensdelar

030

Genomförande av ett utvecklingsprojekt
Genomförande av ett utvecklingsprojekt

020

Att leda mångfald i en arbetsgemenskap
Att leda mångfald i en arbetsgemenskap

030

Arbete som arbetsplatshandledare och bedömare
Arbete som arbetsplatshandledare och bedömare

030

Att främja digitalisering
Att främja digitalisering

030

Försök med ny teknik
Försök med ny teknik

030

Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten
Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten

030

Att främja cybersäkerhet
Att främja cybersäkerhet

030

Examensdel från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en eller flera examensdelar från ikraftvarande grunder för en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen.

030

Högskolestudier

Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet i examen.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet

Examensdelen eller examensdelarna omfattar kunnande som grundar sig på arbetslivets lokala behov och som är specifikt för branschen eller examen. Kunnandet ska lämpa sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de andra examensdelarna.