Turun ammatti-instituutti Menu

Examina: Kone- ja tuotantotekniikka, puuteollisuus

Grundexamen i maskin- och produktionsteknik

Från 1.8.2024

Kompetensområdet för produktionsteknik, Verkstadsmekaniker

En verkstadsmekaniker kan genom bearbetning med automatiska verktygsmaskiner tillverka delar till maskiner och andra stycken enligt arbetsritningarna. Hen kan planera ordningsföljden för de olika arbetsmomenten inom tillverkningen. Hen kan även använda material, maskiner, anordningar och metoder inom branschen på ett ändamålsenligt och säkert sätt. En verkstadsmekaniker ansvarar även för kvaliteten på de produkter som hen tillverkar och för att de maskiner hen använder är rätt inställda och fungerar. Hen kan programmera en CNC- verktygsmaskin och använda den för tillverkning.

Kompetensområdet för produktionsteknik, Plåtslagare-svetsare

En plåtslagare-svetsare kan genom att använda moderna tillverkningsmetoder planera och utföra plåtarbeten, svetsarbeten och metallkonstruktionsarbeten enligt ritningar. Hen kan planera ordningsföljden för de olika arbetsmomenten inom tillverkningen samt kan använda material, maskiner, anordningar och metoder inom branschen på ett ändamålsenligt och säkert sätt. Hen har avlagt de behörigheter och prov som krävs i yrket. Hen ansvarar även för kvaliteten på de produkter som hen tillverkar och för att de maskiner hen använder är rätt inställda och fungerar.

Kompetensområdet för installation och automation, Maskinmontör

En maskinmontör kan montera och installera mekaniska maskiner och anordningar. Hen kan utföra maskinmonteringar i rätt ordningsföljd och med rätta metoder med hjälp av arbetsanvisningar och ritningar. Hen kan kontrollera de delar och komponenter som ska monteras och göra de kontroller, ändringar och dokumenteringar som behövs. Hen känner till hur maskiner och anordningarna är konstruerade och fungerar samt kan använda material och olika metoder för montering på ett ändamålsenligt och säkert sätt. En maskinmontör kan tillämpa mekanik, hydraulik och pneumatik i sitt arbete. Hen kan montera maskiner och anordningar, underhålla dem och delta i driftsättning och reparation av anordningar.

Kompetensområdet för installation och automation, Maskinautomationsmontör

En maskinautomationsmontör kan montera och installera automationsanordningar och deras komponenter. Hen känner till hur komponenter och anordningar för maskinautomation är konstruerade och fungerar samt kan använda material och olika monteringsmetoder på ett för arbetet ändamålsenligt och säkert sätt. En maskinautomationsmontör kan tillämpa mekanik, hydraulik, pneumatik och elteknik i elektromekaniska installationer. Hen utför mekaniska och elektromekaniska installationer på ett säkert sätt, i rätt ordningsföljd och med rätt metoder med hjälp av arbetsanvisningar och ritningar. En maskinautomationsmontör kan kontrollera de delar och komponenter som ska monteras och göra de justeringar, inställningar, programmering och dokumenteringar av dem som behövs. Hen deltar i driftsättning, underhåll och reparation av anordningar.

Kompetensområdet för gummiteknik, Tillverkare av gummiprodukter

En tillverkare av gummiprodukter som har avlagt kompetensområdet för gummiteknik kan arbeta inom produktionen i gummiindustrin i olika arbetsuppgifter med tillverkning av däck och andra tekniska gummiprodukter. Hen kan reparera de vanligaste funktionsstörningarna i tillverkningsprocessen, exempelvis tekniska störningar som beror på råmaterialet eller som uppstår i maskiner och anordningar. Hen har kunskap om de råmaterial som används i tillverkningsprocessen och om deras egenskaper och beteende i de olika skedena i processen. Hen kan använda maskiner som är vanliga inom gummiproduktion och utföra uppgifter som ingår i det dagliga underhållet av dem. Hen kan för sin del ansvara för produkternas kvalitet och arbeta ekonomiskt.

Kompetensområdet för plastteknik, Tillverkare av plastprodukter

En tillverkare av plastprodukter som har avlagt kompetensområdet för plastteknik kan arbeta inom produktionen i plastbranschen, i både hantverksdominerad produktion och långt mekaniserad och automatiserad industriell produktion. Hen kan utföra många olika arbetsuppgifter, såsom uppgifter i samband med tillverkning, efterbehandling och reparation av plastprodukter samt assisterande uppgifter inom produktutveckling. Hen kan använda maskiner inom plastproduktion och utföra uppgifter som ingår i det dagliga underhållet av dem. Hen kan i tillverkningsprocessen beakta hur tillverkningsfaserna inverkar på plastråmaterialen, produkternas egenskaper, hälsa och miljö och kan minimera miljöbelastningen. Hen kan för sin del ansvara för kvaliteten och säkerheten hos de produkter som hen tillverkar.

Grundexamen inom träindustrin

Från 1.8.2022

Kompetensområdet för snickeriindustrin, snickare

Det centrala kunnandet för en snickare är en förmåga att planera genomförandet av ett arbete med hjälp av ritningar och anvisningar, förmåga att använda träindustrins material och vidareförädlade varor på ett ändamålsenligt sätt, kännedom om och förmåga att beakta träets egenskaper och beteende vid tillverkning av snickeriprodukter. Den studerande ska behärska ett säkert sätt att använda basmaskiner i snickeriindustrin vid produktion av olika snickeriprodukter och en modern industriell tillverkningsteknik .

Kompetensområdet för träskiveindustrin, skivprocesskötare

Det centrala kunnandet för skivprocesskötare är att arbeta säkert i valda arbetsuppgifter inom träskiveindustrin, granska skicket och säkerställa en störningsfri funktion i processen. Den studerande har i sitt arbete en god helhetsbild av produktionsprocessen för träskivor och av produkternas kvalitet samt kan i träbearbetningen beakta träets struktur, egenskaper och fel .

Kompetensområdet för sågindustrin, sågprocesskötare

Det centrala kunnandet för sågverksprocessskötare är att arbeta säkert i valda arbetsuppgifter inom sågindustrin, granska skicket och säkerställa en störningsfri funktion i processen. Den studerande har i sitt arbete en god helhetsbild av produktionsprocessen för och vidareförädlingen av sågvaror och av produkternas kvalitet. Hen kan i träbearbetningen beakta träets struktur, egenskaper och fel.

Kompetensområdet för träbyggnadsindustrin, industriträbyggare

Det centrala kunnandet för industriträbyggare är att kunna arbeta på ett säkert sätt i arbetsuppgifter inom träbyggnadsindustrin, förmåga att planera genomförandet av ett arbete med hjälp av ritningar och anvisningar, förmåga att använda träindustrins material på ett ändamålsenligt sätt, kännedom om och förmåga att  beakta träets egenskaper och beteende vid tillverkning av träbyggnadsprodukter. Den studerande ska behärska användningen av basmaskiner i träbyggnadsindustrin vid produktion av olika träbyggnadsprodukter och en modern industriell tillverkningsteknik.

Specialyrkesexamen i chefskap inom produktion

Från 1.8.2024

Specialyrkesexamen i chefskap inom produktion ( 180 kp) är avsedd för personer som arbetar med arbetslednings- eller chefsuppgifter inom industri- och produktionsbranscher och vill utveckla sin kompetens. Specialyrkesexamen i chefskap inom produktion består av en obligatorisk examensdel ( 80 kp) och valbara examensdelar ( 100 kp)

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom produktion kan leda personalen inom sitt ansvarsområde, produktionsarbetet inom sitt ansvarsområde och leda organisationen enligt säkerhets- och miljöanvisningarna samt utveckla sin förmåga att vara chef.

Den som avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom produktion behärskar även de färdigheter och den kunskap inom de specialområden som finns i de examensdelar hen valt. Kunnandet i de valbara examensdelarna kan relatera till ledning av produktion, utveckling av personalens kunnande, ledning av underhållsarbete inom produktionen, projektledning i produktionsmiljö eller ledning av säkerhets- och miljöfrågor.

Specialyrkesexamen i maskinmontering och underhåll

Från 1.1.2019

De som har avlagt specialyrkesexamen i maskinmontering och underhåll har den yrkesskicklighet som krävs för att säkerställa att de ekonomiska mål som satts upp för ett arbete uppnås och för att arbetet håller hög kvalitet. De beräknar kostnaderna för arbetsobjekt och bestämmer vilka arbetsredskap och arbetsfaktorer som behövs. De beaktar säkerhetsfaktorerna relaterade till arbetsmiljön samt till maskiner och utrustning som är igång.

Specialyrkesexamen inom träindustrin

Från 1.1.2019

De som har avlagt specialyrkesexamen inom träindustrin har den yrkesskicklighet som krävs för arbetsuppgifter inom träindustrin. De som har avlagt examen kan arbeta ansvarsfullt, ekonomiskt och enligt kvalitetsmålen samt iakttar arbetsplatsens anvisningar och verksamhetssätt. De kan arbeta säkert i verksamhetsmiljöer inom det kompetensområde de avlägger och ge handledning i arbetsplatsens verksamhetssätt och verksamhetssystem.

De som har avlagt kompetensområdet för den mekaniska skogsindustrin kan enligt sina val arbeta i arbetslednings-, planerings- och utvecklingsuppgifter inom den mekaniska skogsindustrin. De har en god helhetsbild av produktionsprocesser, råvaror samt av de krav som slutanvändningen ställer på produkten.

De snickarmästare som har avlagt kompetensområdet för snickeriindustrin kan arbeta självständigt i krävande arbetsuppgifter inom branschen. De kan planera och övervaka arbetsuppgifter inom sitt ansvarsområde. De utvecklar verksamheten inom sitt ansvarsområde genom att använda sin goda helhetsbild av snickeriindustrins material, tillverkningsprocesser och tjänster.

Yrkesexamen i maskinmontering och underhåll

Från 1.1.2019

Personer som har avlagt yrkesexamen i maskinmontering och underhåll har yrkesskicklighet att självständigt arbeta med mångsidiga maskinmonterings- och underhållsuppgifter. De har ett gediget kunnande i montering, underhåll och reparation av maskiner och utrustning. De förbereder sig omsorgsfullt för monterings- och underhållsuppgifter, utför de åtgärder som krävs och sköter om att dokumentera och överlämna arbetet till kunden. De arbetar som sakkunniga inom sin bransch som medlem i arbetsgemenskapen och agerar aktivt tillsammans med olika intressentgrupper.

Yrkesexamen inom träindustrin

Från 1.1.2019

De som har avlagt yrkesexamen inom träindustrin har den yrkesskicklighet som krävs för arbetsuppgifter inom träindustrin. De som har avlagt examen arbetar ansvarsfullt, ekonomiskt och enligt kvalitetsmålen samt kan iaktta arbetsplatsens anvisningar och verksamhetssätt. De kan arbeta säkert i verksamhetsmiljöer inom sitt kompetensområde. De har en god helhetssyn på produktionsprocesser, råmaterial samt de krav som slutanvändningen ställer på produkten inom sitt kompetensområde.

De som har avlagt kompetensområdet inom träskiveindustrin kan arbeta självständigt inom flera valda processer inom träskiveindustrin i drifts- och övervakningsuppgifter. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion samt utreda eventuella störningar.

De som har avlagt kompetensområdet inom träbyggnadsindustrin kan arbeta självständigt i arbetsuppgifter inom träbyggnadsindustrin. De kan tillverka produkter inom träbyggnadsindustrin.

De som har avlagt kompetensområdet inom snickeriindustrin kan arbeta självständigt i arbetsuppgifter inom branschen. De kan tillverka produkter inom snickeriindustrin genom att använda material, vidareförädlade varor och tillbehör.

De som har avlagt kompetensområdet inom sågindustrin kan arbeta självständigt i drifts- och övervakningsuppgifter av flera processer inom sågindustrin eller vidareförädling av sågvaror som de har valt. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion samt utreda eventuella störningar.