Turun ammatti-instituutti Menu

Examina: Ravintola- ja catering-ala

Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen

Från 1.8.2024
Visa/dölj information

Den som avlagt grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen kan

  • arbeta med planerings-, genomförande- och försäljningsuppgifter i tillredning av mat eller kundservice inom restaurangbranschen

  • betjäna kunder på ett kundorienterat sätt

  • använda sig av yrkesterminologi och kännedom om kulturer

  • arbeta med försäljning och kundservice på ett kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatinriktat sätt samt enligt kraven på hygien och på ett hållbart verksamhetssätt.

I grundexamen kan den studerande specialisera sig på uppgifter inom servering eller tillredning av mat. En servitör som avlagt examen kan

  • arbeta med uppgifter inom kundservice på restauranger med olika affärs- och verksamhetsidéer eller inom den offentliga sektorn

  • ställa i ordning kundlokaler och lägga fram mat- och dryckesprodukter till försäljning

  • presentera, sälja och servera mat och dryck.

En kock som avlagt examen kan

  • arbeta med uppgifter inom tillredning av mat på restauranger med olika affärs- och verksamhetsidéer eller inom den offentliga sektorn

  • tillreda välsmakande, näringsrik och hälsosam mat med beaktande av specialkost

  • lägga fram maten som portioner till enskilda kunder eller ett större antal kunder.

Yrkesexamen i kundservice på restaurang

Från 1.1.2019
Visa/dölj information

De som avlagt yrkesexamen i kundservice på restaurang kan

  • presentera, rekommendera och sälja mat- och dryckesprodukter i bar och på restaurang
  • betjäna kunderna språkkunnigt
  • betjäna kunderna försäljnings- och kundbetjäningsinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt, resultatinriktat, vänligt och ansvarsfullt
  • arbeta självständigt och i en arbetsgrupp i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
  • följa branschens lagstiftning samt arbetsgemenskapens anvisningar, bestämmelser och verksamhetskoncept
  • utvärdera och utveckla sitt eget arbete.

I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med kundservice i bar eller kundservice på restaurang.

Barmästare som avlagt kompetensområdet för kundservice i bar kan

  • presentera, rekommendera och sälja barens alkoholfria och alkoholhaltiga dryckesprodukter samt inhemska och internationella dryckesblandningar
  • använda barens maskiner, apparater och basarbetsredskap
  • hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt samt känna till principerna för prissättning
  • utföra uppgifter gällande inventering, lagerbokföring och lageromsättning. Servitörer som avlagt kompetensområdet för kundservice på restaurang kan
  • presentera, rekommendera och sälja restaurangens mat- och dryckesprodukter
  • betjäna kunderna på eget initiativ, vänligt och ansvarsfullt samt agera i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
  • berätta för kunderna om råvaror och tillredningssätt för de matportioner som säljs
  • betjäna kunder som behöver specialdieter
  • hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt
  • använda ändamålsenliga arbetsmetoder, maskiner och apparater.

Yrkesexamen i matservice

Från 1.1.2019
Visa/dölj information

Yrkesexamen i matservice har en omfattning av 150 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:

• kompetensområdet för matlagning på restaurang, restaurangkock

• kompetensområdet för matlagning i storhushåll, kock i storhushåll.

Examen består av en examensdel i kompetensområdet som är obligatorisk , Matlagning i restaurangkök eller Matlagning i storhushåll (60 kompetenspoäng), samt av följande valbara examensdelar (90 kompetenspoäng): Tillredning av specialdietmåltider, Tillredning av vegetariska maträtter, Tillredning av maträtter som serveras kalla, Matlagning med olika produktionsmetoder, Matlagning vid beställningsservice, Det andra kompetensområdets obligatoriska examensdel eller En yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

De som avlagt yrkesexamen i matservice kan

• planera sina arbetsuppgifter vid matlagning

• arbeta som kock och som medlem av ett arbetslag i matlagningsuppgifter

• arbeta på ett kundcentrerat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och ekonomiskt sätt och i enlighet med hygienkrav och ett hållbart verksamhetssätt

• agera i arbetsgemenskapen och utveckla sin kompetens.

I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med matlagning på restaurang

eller i storhushåll.

Restaurangkockar som avlagt kompetensområdet för matlagning på restaurang kan

• arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt restaurangens verksamhetskoncept och affärsidé

• arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt

• förbereda råvaror rätt enligt förädlingsgraden

• tillreda för-, huvud- och efterrättsportioner och måltidshelheter

• färdigställa och lägga upp matportionerna på ett ändamålsenligt sätt

• betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.

Kockar i storhushåll som avlagt kompetensområdet för matlagning i storhushåll kan

• arbeta systematiskt och ansvarsfullt och i olika matlagnings- och kundserviceuppgifter i ett professionellt kök

• arbeta enligt organisationens verksamhetsidé

• arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt

• tillreda olika slags maträtter och måltidshelheter

• professionellt och effektivt använda maskiner och apparater i ett professionellt kök

• betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.

Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost

Från 1.1.2019
Visa/dölj information

Dietkockar som avlagt specialyrkesexamen i tjänster för specialkost kan

  • arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt verksamhetsställets verksamhetskoncept och affärsidé
  • i sitt arbete beakta kundgruppens näringsterapeutiska specialbehov samt verksamhetsställets ekonomiska och kvalitativa mål
  • tillreda maträtter och måltider i enlighet med kundens specialdiet och etiska övertygelse
  • förpacka och lägga upp maträtter och måltider som hen tillrett samt se till förpackningsmärkningar och produktinformation för dem.

Dietkockarna beaktar vidare kundernas individuella behov och livsmedelssäkerheten. De har omfattande kunskaper i näringslära och i genomförande av specialdieter samt förutsättningar att upprätthålla och utveckla sin yrkesskicklighet.

Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen

Från 1.8.2024
Visa/dölj information

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen arbetar inom denna bransch i företag eller organisationer av olika storlek som en chef som deltar i arbetet, som arbetsledare för ett arbetsskift eller som chef för en enhet.

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen kan

  • planera, organisera, handleda, övervaka och utveckla den dagliga verksamheten i olika företag och organisationer inom inkvarterings- och kosthållsbranschen enligt resultat- och kvalitetsmål

  • planera, organisera och leda dagliga produktions- och kundserviceprocesser kundorienterat och strävar till att uppnå bästa möjliga kundtillfredsställelse

  • dimensionera personalstyrkan och bestämma vilken personal som behövs i förhållande till verksamheten

  • vägleda, handleda, och övervaka sin personal i föränderliga situationer med hänsyn till kundernas och personalens säkerhet, arbetarskyddet och produktsäkerheten

  • sätta sig in i den lagstiftning och de myndighetsanvisningar och -föreskrifter som gäller verksamheten inom branschen och i organisationen så bra att de kan leda och övervaka arbete

  • med sitt eget exempel leda och förstå hur viktig kommunikation och interaktion är i chefsarbetet

  • arbeta serviceinriktat, ansvarsfullt och samarbetsvilligt och ta hand om organisationens interna och externa kunder

  • sköta kund-, intressent- och nätverksrelationer

  • arbeta på ett engagerat, ansvarsfullt, initiativrikt och diskret sätt.