Turun ammatti-instituutti Menu

Examina: Muoti, kauneus ja elintarvike

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen

Från 1.8.2022

De som har avlagt grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen har den yrkesskicklighet som behövs i kundservice och vid försäljning av produkter och tjänster inom hår- och skönhetsbranschen. Utöver färdigheter i kundservice hör goda produktkunskaper samt förmåga att sörja för arbets- och kundsäkerhet till deras kärnkompetens. De som har avlagt denna examen har utöver ett brett grundläggande kunnande även mer specialiserat kunnande. Kosmetikrådgivare kan ge kunder handledning och råd om vård av hud och hår samt om användning av produkter. Kosmetologer har den yrkesskicklighet som behövs när kunder ges ansiktsbehandlingar, fot- och handvård och kan ge kunder handledning om hudvård och användning av produkter. Frisörer och barberare har tillräcklig yrkesskicklighet för klippning av kunders hår med de tekniker som används i frisörarbete och för att göra frisyrer med olika tekniker. Barberare kan klippa hår med barberarteknikerna, göra frisyrer och behandla skägg. Inom alla kompetensområden är det möjligt att bredda sitt kunnande med valbara examensdelar.

Grundexamen inom livsmedelsbranschen

Från 1.8.2022

De som avlagt grundexamen inom livsmedelsbranschen har det yrkeskunnande som krävs inom livsmedelsbranschen. Hen kan följa egenkontroll och livsmedelshygien samt garantera produktsäkerhet och kvalitet på produkterna. Hen kan styra och hålla igång en framställningsprocess. Den som avlagt examen kan framställa livsmedel, bageriprodukter, köttprodukter och mejeriprodukter enligt valt kompetensområde. Hen har färdigheter att arbeta i en industriell livsmedelstillverkningsprocess eller i en småskalig produktion. Dessutom kan den som avlagt examen enligt valbara examensdelar förpacka livsmedel, arbeta i ett lager eller leveranscentral inom ett livsmedelsföretag, arbeta i livsmedelsaffärer eller framställa livsmedelsprodukter i en internationell miljö.

Grundexamen inom textil- och modebranschen

Från 1.8.2022

Den som avlagt grundexamen inom textil- och modebranschen

  • arbetar kundinriktat, ansvarsfullt och planmässigt och följer arbetslivets spelregler

  • arbetar kvalitets- och kostnadsmedvetet enligt principerna för hållbar utveckling

  • använder olika material och tillverkningstekniker samt ändamålensenliga maskiner, anordningar och arbetsredskap

  • använder information om mode och formgivning samt av trender, visualitet och formkontroll

  • informerar om sitt kunnande och sin yrkesskicklighet genom att använda digitalisering

  • verkar samarbetsvilligt i globala och mångkulturella verksamhetsmiljöer inom branschen.

Specialyrkesexamen inom bageribranschen

Från 1.8.2018

I specialyrkesexamen inom bageribranschen finns tre examensbenämningar: konditormästare, mästare inom bageriindustrin och bagarmästare. Konditormästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en konditorprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för konditorier. Mästare inom bageriindustrin kan komma med idéer, planera och tillverka en produkthelhet för bagferiindustrin. Bagarmästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en bageriprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för bagerier. Den som avlagt specialyrkexamen inom bageribranschen kan arbeta hygieniskt, säkert och ergonomiskt samt följa företagets egenkontrollprogram.

Beroende på vilka valbara examensdelar den som avlagt examen har valt kan personen leda affärsverksamheten för ett företag inom bageribranschen samt ansvara för personalen och företagets anskaffningsprocess och introduktion av personalen. Därtill kan den person som avlagt examen planera och leda ett utvecklingsprojekt för produktion eller planera och genomföra en produktutvecklingshelhet för bageribranschen. Den person som avlagt examen behärskar beroende på valet av examensdelar internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen samt planering och genomförande av en desserthelhet.

Specialyrkesexamen inom hår- och skönhetsbranschen

Från 1.1.2019

De som avlagt specialyrkesexamen inom hår- och skönhetsbranschen har mångsidig fingerfärdighet och specialkunnande i arbets- och behandlingsmetoder. De kan betjäna kunderna individuellt och högklassigt genom att ingående dra nytta av sin produktkännedom och sin specialkompetens. De kan skapa samarbetsnätverk med andra sakkunniga. De som avlagt denna examen kan leda kundrelationer och producera mervärde för kunderna genom att utveckla tjänster. De kan planera, genomföra och leda olika projekt. De kan sörja för arbets- och kundsäkerheten i alla situationer och utveckla sin arbetsgemenskap samt främja hållbar utveckling. De kan utvärdera sitt eget arbete, dra nytta av det för att utveckla sitt arbete och som ett led i sin egen karriärplanering.

Barberarmästare kan genomföra servicehelheter för hår och skägg med krävande färgnings-, strukturbehandlings- och barberartekniker.

Frisörmästare kan genomföra servicehelheter i frisering och makeup med krävande färgnings-, strukturbehandlings- och friseringstekniker.

Specialkosmetologer kan med specialvårdsmetoder genomföra servicehelheter i hudvård för kunder.

Kosmetikrådgivare (SYE) kan arbeta som utbildare för målgrupper av konsumenter och företagskunder.

Inom alla kompetensområden är det möjligt att bredda eller fördjupa sitt kunnande med valbara examensdelar.

Specialyrkesexamen inom textil- och modebranschen

Från 1.1.2019

De som har avlagt specialyrkesexamen inom textil- och modebranschen har i enlighet med sina val fördjupat yrkeskunnande som lämpar sig för utvecklingsuppgifter i tillverkning av produkter, tjänster eller funktioner inom branschen. De kan instruera, leda samt utvärdera och utveckla arbetsprocesser, arbetsmetoder och -redskap inom branschen och de arbetar ansvarsfullt och är medvetna om ekologiska och etiska aspekter när det gäller att främja hållbar utveckling inom branschen. De kan enligt behov använda de senaste trenderna, kunskap om material, kultur och traditioner samt digitalisering. De som avlagt examen arbetar i nätverk, utvecklar sitt kunnande och följer utvecklingen inom branschen globalt. De arbetar målinriktat och flexibelt i ett arbetslag eller i ett nätverk.

Yrkesexamen inom bageribranschen

Från 1.8.2018

Den som har avlagt yrkesexamen inom bageribranschen arbetar i små bagerier (bagargesäll) och i konditorier (konditorgesäll) samt i bageriindustrin (gesäll i bageriindustrin), där de tillverkar olika bageriprodukter från deg till färdiga produkter. I industriella bagerier behövs även andra yrkeskunniga personer som hjälper i arbetet. Den som har avlagt examen behärskar bageriets råvaror och användningen av dem samt väger upp råvarorna och bereder degar för mat och kaffebröd. Bagargesällen formar degarna till produkter, för degarna till jäsning och gräddar dem i rätt temperatur tillräckligt länge. Konditorgesällen tillverkar olika konditoriprodukter från beredning av deg eller massa till gräddning, dekoration, färdigställande och förpackning. Gesällen i bageriindustrin behärskar två eller tre moment i bageriindustrins tillverkningsprocess beroende på de valbara examensdelarna. Konditorgesällen och bagargesällen tillverkar också specialkostprodukter.

Den som har avlagt examen behärskar livsmedelssäkerheten samt användningen av maskiner och apparater. Dessutom ser de till att arbetsmiljön är städad och ren och följer livsmedelslagstiftningen och företagets egenkontrollprogram. Den som har avlagt examen behärskar arbetarskydds- och ergonomianvisningarna. Hen förpackar produkterna i ändamålsenliga förpackningar, förser produkterna med förpackningsmärkning, förpackar och skickar produkterna till kunderna. Hen arbetar ekonomiskt, med gott resultat och smidigt, och behärskar arbetsmetoderna inom bageribranschen. Den som har avlagt examen behärskar produktkvaliteten och kan använda informationsteknik i sitt arbete.

Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin

Från 1.8.2018

Den som har avlagt yrkesexamen inom livsmedelsindustrin kan arbeta enligt livsmedelslagstiftningen samt företagets och arbetsplatsens egenkontrollplan. Hen kan iaktta en god arbetshygien och se till att arbetsmiljön är städad. Dessutom kan hen arbeta enligt företagets kvalitetssystem och bedöma kvaliteten på en färdig produkt. Den som avlagt examen kan dessutom arbeta i en produktionsprocess inom livsmedelsindustrin samt följa arbetssäkerhets- och ergonomianvisningarna. Hen kan arbeta miljömedvetet och enligt ett hållbart verksamhetssätt. Enligt det kompetensområde som hen valt kan hen i en tillverkningsprocess inom livsmedelsindustrin tillverka ett eller två livsmedel från sammanlagt sexton produktgrupper. Den som avlagt examen behärskar tillverkningsprocessen från mottagning av råvarorna till tillverkning av produkten, rengöring av maskiner och apparater ända till bedömningen av den färdiga produktens kvalitet. Den som avlagt kompetensområdet för köttbranschen behärskar en verksamhet enligt avlivningsförordningen samt slakt, köttstyckning eller köttbesiktning av den valda djurarten. Den som avlagt examen kan arbeta med uppgifter som stöder produktionen i tillverkningsprocessen inom kompetensområdet för mejeribranschen. Beroende på valbara examensdelar kan den som avlagt examen förpacka, lagra eller expediera livsmedelsindustrins produkter.

Yrkesexamen inom textil- och modebranschen

Från 1.1.2019

De som har avlagt yrkesexamen inom textil- och modebranschen

• följer utvecklingen inom branschen och använder i sitt arbete mångsidigt information om utvecklingen av tjänster, produkter och tillverkningen inom branschen

• arbetar professionellt samt kvalitets- och kostnadsmedvetet och främjar principerna för hållbar utveckling

• informerar om sitt kunnande och genomför marknadsföringskommunikation om produkter eller tjänster samt innehållsproduktion

• produktifierar en produkt eller tjänst

• betjänar kunder och arbetar kundinriktat, ansvarsfullt och planmässigt och följer arbetslivets spelregler i branschens globala och mångkulturella verksamhetsmiljö

• tillverkar material eller produkter inom branschen eller producerar tjänster inom branschen enligt sina val

• använder ändamålsenligt olika råmaterial, material och arbetsmetoder och beaktar deras särdrag

• använder mångsidigt branschens maskiner, anordningar och arbetsredskap

• följer och drar nytta av modefenomen, traditionskunskap samt designkunnande

• utnyttjar i sitt arbete trender, visualitet och formkontroll.

De som har avlagt examen har i enlighet med sina val yrkeskunnande enligt arbetslivets behov inriktat på planering och tillverkning av produkter inom textil- och modebranschen eller på produktion av tjänster.