Turun ammatti-instituutti Menu

Examina: Liiketoiminta, tieto- ja viestintätekniikka, media-ala

Grundexamen i affärsverksamhet

Från 1.8.2024

Den som avlagt grundexamen i affärsverksamhet

  • arbetar på ett målinriktat och effektivt sätt i en affärsmiljö i företag, organisationer eller den offentliga sektorn inom olika branscher

  • har förstått betydelsen av en lönsam verksamhet inom affärsverksamheten

  • främjar med sitt sätt att arbeta en positiv kundupplevelse och betjänar kunderna

  • arbetar på ett ansvarsfullt och systematiskt sätt i en mångsidig arbetsgemenskap samt följer arbetslivets spelregler

  • främjar med sitt sätt att arbeta hållbar utveckling

  • kommunicerar via flera kanaler och använder i sitt arbete den digitala verksamhetsmiljön och dess tjänster

  • arbetar på ett samarbetsvilligt sätt i sektorns globala och mångsidiga verksamhetsmiljö.

Grundexamen i informations- och kommunikationsteknik

Från 1.8.2022

Den som avlagt grundexamen i informations- och kommunikationsteknik har den yrkesskicklighet som krävs för arbetsuppgifter inom informations- och kommunikationsteknik. Hen kan arbeta på ett samarbetsvilligt sätt i en informations- och kommunikationsteknisk miljö. Den som avlagt examen kan använda branschterminologi, ta reda på kundens behov och skapa kundinriktade lösningar i samband med uppgifter inom informations- och kommunikationsteknik. Hen säkerställer att slutresultat motsvarar de krav som ställts på arbetet.

Grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning

Från 1.8.2022

De som avlagt grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning har de färdigheter som krävs i de mångsidiga arbetsuppgifterna inom mediebranschen och visuell framställning. De känner till mediebranschens verksamhetsmiljö och har de färdigheter som krävs för att sköta mångsidiga arbetsuppgifter i olika arbetsmiljöer. Inom mediebranschen och visuell framställning behövs både personer med ett brett yrkeskunnande och specialister. De som avlagt examen har i regel bred kompetens inom sitt kompetensområde, men färdigheterna kan också vara inriktade på ett speciellt delområde inom det egna kompetensområdet

Specialyrkesexamen i chefskap inom produktion

Från 1.1.2019

Specialyrkesexamen i chefskap inom produktion ( 180 kp) är avsedd för personer som arbetar med arbetslednings- eller chefsuppgifter inom industri- och produktionsbranscher och vill utveckla sin kompetens. Specialyrkesexamen i chefskap inom produktion består av en obligatorisk examensdel ( 80 kp) och valbara examensdelar ( 100 kp)

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom produktion kan leda personalen inom sitt ansvarsområde, produktionsarbetet inom sitt ansvarsområde och leda organisationen enligt säkerhets- och miljöanvisningarna samt utveckla sin förmåga att vara chef.

Den som avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom produktion behärskar även de färdigheter och den kunskap inom de specialområden som finns i de examensdelar hen valt. Kunnandet i de valbara examensdelarna kan relatera till ledning av produktion, utveckling av personalens kunnande, ledning av underhållsarbete inom produktionen, projektledning i produktionsmiljö eller ledning av säkerhets- och miljöfrågor.

Specialyrkesexamen i fastighetsförvaltning

Från 1.1.2018

De som har avlagt specialyrkesexamen i fastighetsförvaltning har den yrkesskicklighet som krävs i krävande arbetsuppgifter inom fastighetsförvaltning. De har förutsättningar att helhetsmässigt svara för verksamheten i fastighetsobjekt och för utvecklingen av fastighetsobjekt i samarbete med kunder och intressentgrupper och i enlighet med en överenskommen strategi. De kan leda ett fastighetsobjekts administration, ekonomi och tekniska livscykel på ett målinriktat sätt. De kan utarbeta en serviceplan för ett disponentobjekt, leda ett servicenätverk, kommunicera på ett interaktivt sätt samt skapa positiva kunderfarenheter och mervärde för sina intressentgrupper.

Specialyrkesexamen i informations- och kommunikationsteknik

Från 1.1.2021

Den som har avlagt specialyrkesexamen i informations- och kommunikationsteknik har den yrkesskicklighet som krävs för att leda utvecklingsarbete inom informations- och kommunikationsteknik och hantera branschens avtal och dokument. Hen har god kännedom om verksamhetsmiljön inom informations- och kommunikationsteknik och kan utifrån den beskriva målen och leda arbetet för att nå de överenskomna målen.

Yrkesexamen i affärsverksamhet

Från 1.1.2019

Den som har avlagt yrkesexamen i affärsverksamhet har kundinriktat kunnande i affärsverksamhet, kunnande i kommunikation och interaktion, språkkunskaper och kunnande i ekonomihantering. Hen använder informations- och kommunikationsteknik ändamålsenligt och arbetar i olika digitala miljöer. Hen nätverkar yrkesmässigt och utvecklar systematiskt sitt kunnande i affärsverksamhet. Hen har de färdigheter som behövs för företagande och kan arbeta som närmaste chef. Kunnandet hos den som avlagt examen varierar beroende på valet av kompetensområde och valbara examensdelar.

Den som avlagt kompetensområdet för tjänster inom affärsverksamhet har det kunnande som behövs för olika assistent- och sekreteraruppgifter, uppgifter inom informationsstyrning och dokumenthantering eller uppgifter i receptioner och multiservice.

Den som avlagt kompetensområdet för försäljning och marknadskommunikation har kunnande inom försäljning, marknadsföring eller båda två. Hen kan planera och genomföra marknadsföring och försäljning, följa resultaten av åtgärder och utveckla kundupplevelser.

Den som avlagt kompetensområdet för fastighetsförmedling har det kunnande som behövs vid bedömning, försäljning och köp- eller uthyrning av fastigheter samt aktier för fastighets- och bostadsaktiebolag och de behärskar principerna i fråga om god fastighetsmäklarsed.

Den som avlagt kompetensområdet för finanstjänster har det kunnande som behövs för uppgifter inom finansiering, sparande och placering, bankärenden, riskförsäkringar, ersättningstjänster, pensionsförsäkringar eller back office-funktioner. Den som avlagt examen har en helhetsuppfattning av finanssektorn och dess aktörer.

Den som avlagt kompetensområdet för ekonomiförvaltning har det kunnande som behövs i uppgifter som löneräkning, bokföring, skötsel av reskontra, upprättande av bokslut, intern kalkyl och budgetering eller rådgivning inom ekonomiförvaltning.

Den som avlagt kompetensområdet för internationell affärsverksamhet och spedition har det kunnande som behövs i olika import- eller exportuppgifter inom utrikeshandeln. Hen är insatt i den internationella verksamhetsmiljön på den nivå som de egna uppgifterna kräver.

Yrkesexamen i fastighetsförvaltning

Från 1.1.2018

De som har avlagt yrkesexamen i fastighetsförvaltning kan sköta administrationen och ekonomin för ett fastighetsobjekt samt dess tekniska livscykel i enlighet med en årsklocka eller en strategi som avtalats om med kunden eller ägaren. De är insatta i disponentobjektets avtalsfrågor, dokumentrutiner och myndighetsanmälningar. De kan också sköta riskhantering, kundservice och kommunikation och utveckla sin egen verksamhet med hjälp av moderna arbetssätt. Beroende på vilken av de valbara examensdelarna de avlagt är de sakkunniga på fastighetsförvaltning för bostadsaktiebolag, hyreshus eller lokaler. Dessutom har de fördjupat sitt kunnande i boenderådgivning, tekniska tjänster eller fastighetsförvaltning för ett nybygge eller genom att planera ett utvecklingsprojekt som gäller ett disponentarbete.

Yrkesexamen i företagande

Från 1.1.2022

Den studerande kan bedöma sina egna förutsättningar att arbeta som företagare. Hen kan utarbeta en affärsplan och utveckla företagsverksamheten på ett ansvarsfullt sätt. Den studerande kan bedöma de möjligheter och framtidsutsikter för utvecklingen som digitaliseringen erbjuder. Den studerande bygger nätverk och använder informations- och kommunikationsteknik samt experthjälp på ett ändamålsenligt sätt. Den studerande har kommunikations- och interaktionsfärdigheter och allmän kompetens i ekonomiförvaltning. Hen utvecklar systematiskt sitt kunnande och ser till sin arbetshälsa. Kunnandet hos den som avlagt examen varierar enligt kompetensområde och enligt de valbara examensdelarna.

Den som har avlagt kompetensområdet för företagsrådgivning har kundorienterad rådgivningskompetens och affärskompetens. Den studerande kan ge råd i frågor som gäller inledande och utveckling av företagsverksamhet. I rådgivningen beaktar hen företagsverksamhetens ansvarsfullhet. Den studerande kan marknadsföra företagsrådgivningstjänster, nätverka mångsidigt och använder sakkunniga från olika områden i sina uppgifter. Den studerande utvecklar systematiskt sitt kunnande och ser till sitt välmående i arbetet. Kunnandet hos den som avlagt examen varierar enligt de valbara examensdelarna.

Kunnandet som den studerande förvärvar i de valbara examensdelarna är till exempel försäljning och marknadsföring, organisering och ledning av arbetet, utveckling av produkter eller tjänster, ekonomiförvaltning, planering och utveckling av produktionen, grundande och utveckling av näthandel, genomförande av företagsförvärv eller digitalisering av affärsverksamheten.

Yrkesexamen i informations- och kommunikationsteknik

Från 1.1.2021

självständigt planera och genomföra arbeten enligt kundens önskemål i arbetsuppgifter och arbetsmiljöer inom informations- och kommunikationsteknik. Hen arbetar smidigt och främjar samarbetet med olika intressentgrupper. Hen följer den snabbt utvecklande branschen, uppdaterar sina kunskaper och utvecklar sitt kunnande. Hen arbetar i nätverk och delar kunskap med andra professionella inom branschen.