Turun ammatti-instituutti Menu

Examina: Sähkö ja kemia

Grundexamen inom el- och automationsbranschen

Från 1.8.2022

Den som avlagt grundexamen inom el- och automationsbranschen har den yrkesskicklighet som krävs för uppgifter inom el- och automationsbranschen. Hen kan arbeta på ett samarbetsvilligt och säkert sätt med olika arbetsuppgifter inom el- och automationsinstallationer. Den som avlagt examen kan läsa planeringsdokument inom el- och automationsbranschen och utföra installationer enligt installationsmiljöns krav. Hen säkerställer att slutresultat är säkert och att det motsvarar de krav som ställts på arbetet

Grundexamen inom laboratoriebranschen

Från 1.8.2022

De som har avlagt grundexamen inom laboratoriebranschen kan som laboranter utföra arbetsuppgifter som hänför sig till kvalitetskontroll, produktutveckling, forskning och industriella processer i laboratorier inom olika industribranscher, i forskningsanstalter och inom den offentliga sektorn. De kan på ett ändamålsenligt sätt göra kemiska, fysikaliska, biokemiska, mikrobiologiska och sensoriska analyser av olika prov. De kan välja rätta kemikalier, instrument och apparater för sitt arbete och använda och underhålla instrumenten och apparaturen enligt anvisningar. De kan arbeta enligt laboratoriets kvalitets- och miljösystem, och beakta resultatansvaret. De följer instruktionerna för arbetet, verksamheten och arbetssäkerheten. De utnyttjar informationsteknik i sitt arbete. De kan bedöma resultatens tillförlitlighet och utvärdera de egna prestationerna. De kan utveckla sina yrkesfärdigheter och arbetsprestationer med hjälp av goda baskunskaper i matematik och naturvetenskaperna.

Grundexamen inom processindustrin

Från 1.8.2022

De som avlagt grundexamen har de grundläggande färdigheterna att arbeta i drift- och processdriftsuppgifter inom processindustrins olika områden.

De som avlagt examen kan:

  • sköta maskiner och anordningar i tillverknings- och förpackningsprocesser för olika produkter enligt säkerhetsanvisningarna

  • använda automationssystem för processtyrning och följa med process- och fältutrustningens funktioner

  • övervaka, styra och reglera processerna inom sitt arbetsområde

  • säkra processernas störningsfria funktion

  • utföra operatörsunderhåll

Kompetensområdet för bioteknik, processkötare

Processkötarna kan sköta maskiner och anordningar för biotekniska tillverknings- och förpackningsprocesser. De kan använda automationssystem för processtyrning och följa med process- och fältutrustningens funktioner samt övervaka, styra och reglera processerna inom sitt arbetsområde. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion. De kan utföra smörjservice och underhålla process- och automationssystemets fältutrustning. De kan använda växt- och djurceller, mikrober samt genmodifierade organismer på lämpligt sätt i sitt arbete och arbeta enligt de krav som ställs på klassificerade rena utrymmen.

Kompetensområdet för kemisk industri, processkötare

Processkötarna kan sköta kemiska, mekaniska, termiska, miljötekniska enhetsprocesser och enhetsprocesser för massöverföring. De kan använda automationssystem för processtyrning och följa med process- och fältutrustningens funktioner samt övervaka, styra och reglera processerna inom sitt arbetsområde. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion. De kan utföra smörjservice och underhålla process- och automationssystemets fältutrustning.

Kompetensområdet för metallförädling, processkötare

Processkötarna är insatta i huvudstegen i metalltillverkningen eller -förädlingen från anskaffning av råvaror till slutprodukter och kan arbeta i en metalltillverknings- eller förädlingsprocess. De behärskar processtyrning och driftunderhåll som specialiserade på en eller två processdelar.

Kompetensområdet för pappersindustrin, processkötare

Processkötarna är insatta i stegen i tillverkningen av massa, papper och kartong samt kan arbeta i några arbetsuppgifter eller processdelar i en process för tillverkning eller förädling av massa, papper och kartong. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion samt utreda eventuella störningar. De kan utföra smörjservice och underhålla process- och automationssystemets fältutrustning.

Kompetensområdet för gjutningsteknik, gjutprodukttillverkare

Gjutprodukttillverkarna är insatta i grunderna för gjutning, i de material som används och kan sköta och använda de maskiner, anordningar och arbetsredskap som behövs. De kan arbeta i något arbetsskede i ett gjuteri, såsom med tillverkning, gjutning av formar och kärnor eller med efterhantering och kvalitetssäkring av gjutstycken. De har specialiserat sig på antingen engångsformsmetoden eller metoden med permanent form. Till uppgifterna hör också att underhålla, rengöra och kontrollera den utrustning som används.

Grundexamen inom säkerhetsbranschen

Från 1.8.2022

De som har avlagt grundexamen inom säkerhetsbranschen har de omfattande yrkeskunskaper som behövs i arbete inom säkerhetsbranschen. De har djupare kunskaper om bevakning, ordningsövervakning, räddningsverksamhet eller säkerhetsteknik. I sitt arbete kan de beakta den lagstiftning som påverkar det egna arbetet, är insatt i myndighetsorganisationerna inom säkerhetsbranschen och kan arbeta naturligt i en mångkulturell miljö. De behärskar de skyldigheter som medlemmar i en arbetsgemenskap har, spelreglerna i arbetslivet och väktarens och/eller ordningsvaktens användning av maktmedel.