Turun ammatti-instituutti Menu

Examina: Rakennus ja infra, logistiikka

Grundexamen i logistik

Från 1.8.2022

Den som avlagt grundexamen i logistik och arbetar med uppgifter inom logistikbranschen kan köra och använda olika fordon eller arbetsmaskiner och anordningar som används för lastning. Hen arbetar på ett säkert sätt samt identifierar och beaktar i sitt arbete de arbetssäkerhetsrisker och -faror som anknyter till fordonen, arbetsmaskinerna och anordningarna. Den som arbetar med uppgifter inom logistikbranschen kan använda digitala applikationer för logistikbranschen.

Lastbils- och kombinationsfordonsförare arbetar i ett serviceyrke och beaktar i sitt körsätt lastens inverkan på körningen. De kan agera säkert, ekonomiskt och ansvarsfullt i trafiken och förutse olika trafiksituationer. Vid lastning och lossning kan lastbilsföraren använda truck eller arbetsmaskin samt redskap för att säkra lasten. Hen följer arbetssäkerhetskraven samt transportföretagets kunders arbetssäkerhetskrav och anvisningar. Hen behärskar säker trafik i olika områden vid lastning eller lossning av fordonet. Föraren kan utföra de vanligaste underhålls- och reparationsuppgifterna samt felsökningsåtgärder i en arbetsmaskin, en truck eller ett fordon.

Buss- och taxiförare arbetar i serviceyrken och beaktar passagerarna i sitt körsätt och sitt övriga agerande. De kan agera säkert och ansvarsfullt i trafiken och förutse olika trafiksituationer. En förare inom persontrafik kan agera i situationer där man möter olika slags kunder. Föraren kan köra buss och taxi i beställningstrafik, på linjer inom stads- och regiontrafik samt på olika rutter för skolskjutsar, servicetrafik och fjärrtrafik. Hen behärskar användningen av olika betalanordningar och -sätt. Föraren kan utföra de vanligaste underhålls- och reparationsuppgifterna samt felsökningsåtgärder i en arbetsmaskin, en truck eller ett fordon.

Servicelogistikarbetare arbetar i olika lager eller terminaler. De arbetar med att skicka och ta emot gods, lagra gods samt förpacka och samla in försändelser. De använder anordningar för hantering av gods, truck och anordningar som styrs genom automatik. Servicelogistikarbetare fyller i och använder många olika slags dokument för lagring och sändning med hjälp av informationsteknik.

Underhållsarbetare arbetar med uppgifter inom sommar- och vinterunderhåll på flygplatsområden. De använder olika arbetsmaskiner för underhåll. Underhållsarbetaren kan utföra de vanligaste underhålls- och reparationsuppgifterna samt felsökningsåtgärder i en arbetsmaskin, en traktor eller ett fordon. Underhållsarbetaren kan agera i enlighet med sina arbetsuppgifter även vid räddningsuppdrag på flygplatsen.

Marktjänstarbetare utför uppgifter inom lastning och lossning av luftfartyg. De använder anordningar för lastning och lossning samt förflyttning av gods, såsom truck, bagageband eller bagagelyft. Arbetsuppgifterna utförs i enlighet med säkerhetsföreskrifterna för luftfart. Marktjänstarbetare utför uppgifter inom felsökning, underhåll och reparation av fordon och truckar.

Grundexamen inom byggnadsbranschen

Från 1.8.2022

De som avlagt kompetensområdet för husbyggnad kan utföra arbeten i grundläggningsskedet vid husbyggande samt utföra ytter- och mellanväggsarbeten samt stomarbeten för yttertak och isoleringsarbete enligt planer och handlingar. De kan använda de grundläggande arbetsredskapen på en byggplats samt rätta arbetssätt och material och de kan arbeta kvalitetsmedvetet, initiativrikt samt service- och samarbetsvilligt. De som avlagt kompetensområdet för markanläggning kan utföra vanliga schaktningsarbeten på en byggplats, installera kommunaltekniska regn- och avloppsvattensystem samt vattenledningar med utrustning. De kan leda maskinarbetet vid schaktning och använda de grundläggande arbetsredskapen på en byggplats, rätta arbetssätt och material. De som avlagt kompetensområdet för schaktningsmaskintransport kan använda åtminstone en typ av schaktmaskin på ett säkert sätt i vanliga schaktningsarbeten och beakta anvisningar och bestämmelser. De kan utföra allmänna mätnings- och markeringsarbeten inom vanlig schaktning och använda de grundläggande arbetsredskapen på en byggplats, rätta arbetssätt och material. De som avlagt kompetensområdet för stenbranschen kan tillverka stenprodukter, montera stenprodukter eller bryta natursten. De kan tillverka olika byggstensprodukter för inredning, fasader och gårdar och andra byggda utemiljöer enligt ritningar samt göra monteringsunderlag för sten enligt givna planer och montera inredningssten, fasadsten, eldstäder och miljö- och marksten. De som avlagt examen behärskar grunderna i geologi och stenbrytningsteknik och de kan arbeta kvalitetsmedvetet, initiativrikt samt service- och samarbetsvilligt

Grundexamen inom lantmäteribranschen

Från 1.8.2022

En kartläggare som avlagt grundexamen inom lantmäteribranschen kan i varierande situationer i arbetslivet tillämpa de kunskaper och färdigheter som hen lärt sig. Kartläggaren uppfattar sitt eget arbete som en del av en helhet och beaktar i sitt arbete de uppgifter och förväntningar som yrkespersoner inom närliggande områden har. Kartläggaren känner till de rekommendationer, anvisningar, föreskrifter och lagar som gäller för hens arbete samt arbetar i enlighet med kvalitetskraven, säkerhetsföreskrifterna och bestämmelserna. Kartläggaren kan planera sitt arbete och göra upp en tidtabell utifrån dokument, planer och ritningar. Kartläggaren tar omsorgsfullt hand om sina verktyg. Kartläggaren kan presentera och utvärdera sitt arbete samt sammanställa nödvändiga utskrifter och rapporter. Kartläggaren kan kommunicera i sitt arbete på ett främmande språk och på det andra inhemska språket.

Grundexamen inom träindustrin

Från 1.8.2022

Kompetensområdet för snickeriindustrin, snickare

Det centrala kunnandet för en snickare är en förmåga att planera genomförandet av ett arbete med hjälp av ritningar och anvisningar, förmåga att använda träindustrins material och vidareförädlade varor på ett ändamålsenligt sätt, kännedom om och förmåga att beakta träets egenskaper och beteende vid tillverkning av snickeriprodukter. Den studerande ska behärska ett säkert sätt att använda basmaskiner i snickeriindustrin vid produktion av olika snickeriprodukter och en modern industriell tillverkningsteknik .

Kompetensområdet för träskiveindustrin, skivprocesskötare

Det centrala kunnandet för skivprocesskötare är att arbeta säkert i valda arbetsuppgifter inom träskiveindustrin, granska skicket och säkerställa en störningsfri funktion i processen. Den studerande har i sitt arbete en god helhetsbild av produktionsprocessen för träskivor och av produkternas kvalitet samt kan i träbearbetningen beakta träets struktur, egenskaper och fel .

Kompetensområdet för sågindustrin, sågprocesskötare

Det centrala kunnandet för sågverksprocessskötare är att arbeta säkert i valda arbetsuppgifter inom sågindustrin, granska skicket och säkerställa en störningsfri funktion i processen. Den studerande har i sitt arbete en god helhetsbild av produktionsprocessen för och vidareförädlingen av sågvaror och av produkternas kvalitet. Hen kan i träbearbetningen beakta träets struktur, egenskaper och fel.

Kompetensområdet för träbyggnadsindustrin, industriträbyggare

Det centrala kunnandet för industriträbyggare är att kunna arbeta på ett säkert sätt i arbetsuppgifter inom träbyggnadsindustrin, förmåga att planera genomförandet av ett arbete med hjälp av ritningar och anvisningar, förmåga att använda träindustrins material på ett ändamålsenligt sätt, kännedom om och förmåga att  beakta träets egenskaper och beteende vid tillverkning av träbyggnadsprodukter. Den studerande ska behärska användningen av basmaskiner i träbyggnadsindustrin vid produktion av olika träbyggnadsprodukter och en modern industriell tillverkningsteknik.

Specialyrkesexamen inom träindustrin

Från 1.1.2019

De som har avlagt specialyrkesexamen inom träindustrin har den yrkesskicklighet som krävs för arbetsuppgifter inom träindustrin. De som har avlagt examen kan arbeta ansvarsfullt, ekonomiskt och enligt kvalitetsmålen samt iakttar arbetsplatsens anvisningar och verksamhetssätt. De kan arbeta säkert i verksamhetsmiljöer inom det kompetensområde de avlägger och ge handledning i arbetsplatsens verksamhetssätt och verksamhetssystem.

De som har avlagt kompetensområdet för den mekaniska skogsindustrin kan enligt sina val arbeta i arbetslednings-, planerings- och utvecklingsuppgifter inom den mekaniska skogsindustrin. De har en god helhetsbild av produktionsprocesser, råvaror samt av de krav som slutanvändningen ställer på produkten.

De snickarmästare som har avlagt kompetensområdet för snickeriindustrin kan arbeta självständigt i krävande arbetsuppgifter inom branschen. De kan planera och övervaka arbetsuppgifter inom sitt ansvarsområde. De utvecklar verksamheten inom sitt ansvarsområde genom att använda sin goda helhetsbild av snickeriindustrins material, tillverkningsprocesser och tjänster.

Yrkesexamen i servicelogistik

Från 1.1.2018

De som har avlagt yrkesexamen i servicelogistik har en helhetssyn på sin bransch och på den organisation där de arbetar. De arbetar självständigt, kundorienterat, effektivt och ekonomiskt samt enligt de författningar och föreskrifter som gäller den egna branschen. I sitt arbete drar de nytta av styr- eller lagerhanteringssystem.

De som har avlagt kompetensområdet för skötsel av order- och leveransprocesser har den yrkesskicklighet som krävs vid skötsel av order- och leveransprocesser. De använder de maskiner och anordningar som behövs i arbetet på ett säkert sätt. De kan planera sitt arbete så att det gagnar en organisations hela order- och leveransprocess så bra som möjligt.

De som har avlagt kompetensområdet för inköp har den yrkesskicklighet som behövs i uppgifterna i en operativ inköpsprocess. De kan planera sitt arbete så att det gagnar en organisations hela inköpsprocess så bra som möjligt.

De som har avlagt kompetensområdet för lagerlogistik har den yrkesskicklighet som krävs i de centrala lagerarbetena. De använder de maskiner och anordningar som behövs i lagerarbetet på ett säkert sätt. De kan använda de digitala nättjänster som behövs i lagerarbete. De kan planera sitt arbete genom att beakta lagerhållningen som en del av företagets order-leveranskedja.

Den studerandes övriga kunnande beror på vilka valbara examensdelar hen avlagt. Kunnande som krävs i de valbara examensdelarna:

  • Spedition - planera, organisera och bevaka speditions- och transportuppdrag i en internationell verksamhetsmiljö samt hålla kontakt med kunder och samarbetspartner i samband med uppdrag.
  • Utarbetande av en utvecklingsplan - identifiera utvecklingsområden samt utarbeta en välgrundad och genomförbar utvecklingsplan.
  • Försäljning av logistiktjänster och kundservice - utföra försäljnings- och kundservicearbete som anknyter till logistiktjänster samt ge kunder råd i frågor som gäller användning av organisationens logistiktjänster.
  • Produktion av logistiska distributionstjänster - utföra transport- och lagerhållningsarbete som anknyter till logistiktjänster.
  • Introduktion och arbetshandledning - introducera personer, bedöma deras yrkeskunnande och bedöma sitt eget kunnande i att ge introduktion.
  • Digital ärendehantering - hantera beställningar i en webbutik eller beställningar av digitala logistiktjänster, inleda leveranser och ge kunder instruktioner om användning av organisationens webbutik eller digitala tjänster.
  • Lagerarbete i ett tillståndspliktigt lager - arbeta inom ett valt specialområde, såsom lagring hos tullen och lagring av farliga ämnen, läkemedel eller livsmedel i enlighet med de författningar och föreskrifter som gäller specialområdet i fråga.

Yrkesexamen inom lantmäteribranschen

Från 1.12.2018

Den som avlagt examen känner till verksamhetens krav och mål. Hen kan använda tillgängliga dokument och material. Hen använder effektivt de resurser som finns i verksamhetsmiljön. Personen kan arbeta självständigt och i samarbete i uppgifter inom lantmäteribranschen genom att lösa problem, utveckla verksamheten och beakta arbetshelheten. Hen presterar kvalitetsmässiga resultat och beaktar organisationens mål i sin egen verksamhet.

Yrkesexamen inom markanläggningsbranschen

Från 1.1.2020

De som har avlagt yrkesexamen inom markanläggningsbranschen har yrkesskicklighet att arbeta i arbetsuppgifter inom markanläggningsbranschen. De som har avlagt examen behärskar principerna och spelreglerna för att arbeta i en arbetsgemenskap samt miljöaspekterna och miljökonsekvenserna i samband med arbetet. De känner till marken, arbetssätten inom markanläggning och de förhållanden samt material och användningsobjekt för markanläggning som påverkar dessa. De som har avlagt examen kan tillämpa sitt specialkunnande för att lösa sina arbetsuppgifter, planera sitt arbete och beakta övriga åtgärder och arbeten samt helhetssituationen inom arbetsplatsen.

Yrkesexamen inom träindustrin

Från 1.1.2019

De som har avlagt yrkesexamen inom träindustrin har den yrkesskicklighet som krävs för arbetsuppgifter inom träindustrin. De som har avlagt examen arbetar ansvarsfullt, ekonomiskt och enligt kvalitetsmålen samt kan iaktta arbetsplatsens anvisningar och verksamhetssätt. De kan arbeta säkert i verksamhetsmiljöer inom sitt kompetensområde. De har en god helhetssyn på produktionsprocesser, råmaterial samt de krav som slutanvändningen ställer på produkten inom sitt kompetensområde.

De som har avlagt kompetensområdet inom träskiveindustrin kan arbeta självständigt inom flera valda processer inom träskiveindustrin i drifts- och övervakningsuppgifter. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion samt utreda eventuella störningar.

De som har avlagt kompetensområdet inom träbyggnadsindustrin kan arbeta självständigt i arbetsuppgifter inom träbyggnadsindustrin. De kan tillverka produkter inom träbyggnadsindustrin.

De som har avlagt kompetensområdet inom snickeriindustrin kan arbeta självständigt i arbetsuppgifter inom branschen. De kan tillverka produkter inom snickeriindustrin genom att använda material, vidareförädlade varor och tillbehör.

De som har avlagt kompetensområdet inom sågindustrin kan arbeta självständigt i drifts- och övervakningsuppgifter av flera processer inom sågindustrin eller vidareförädling av sågvaror som de har valt. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion samt utreda eventuella störningar.