Turun ammatti-instituutti Menu

Examina: Rakennus, maanmittaus, talotekniikka

Grundexamen i husteknik

Från 1.8.2022

Ventilationsmontörer kan ansluta kanaler och anordningar i ventilationssystem i nybyggen i enlighet med ritningar och arbetsbeskrivningar och de kan tillverka kanaldelar för ventilationssystem. De kan använda grundläggande verktyg för branschen, använda rätta arbetsmetoder och välja konsoler och annat material med beaktande av monteringsplatsen. Kylmontörer kan montera maskiner och rörsystem för kylanläggningar i enlighet med ritningar och arbetsbeskrivningar och de kan använda grundläggande verktyg för branschen, använda rätta arbetsmetoder och välja isoleringar och annat material med beaktande av monteringsplatsen. Rörmontörer kan använda grundläggande verktyg för branschen, använda rätta arbetsmetoder och välja konsoler och annat material med beaktande av monteringsplatsen samt utför normala rörinstallationer. De arbetar kvalitetsmedvetet, initiativrikt samt service- och samarbetsvilligt. Byggnadsplåtslagare kan utföra plåtbeklädnad av tak och plåtfasader i byggnader enligt ritningar och monteringsanvisningar samt montera tunnplåtskomponenter för byggnaders fasader och montera takpapp, takpannor, profilelement och bandtäckning. De kan använda grundläggande verktyg för branschen, använda rätta arbetsmetoder och välja material med beaktande av monteringsplatsen. Teknisk isolerare kan utföra isoleringsarbeten gällande VVS-tekniska anordningar och rörsystem. De kan montera isolering inklusive beläggning i värme-, luftkonditionerings- och kylsystem samt använda grundläggande verktyg för branschen, använda rätta arbetsmetoder och välja material med beaktande av monteringsplatsen

Grundexamen inom byggnadsbranschen

Från 1.8.2022

De som avlagt kompetensområdet för husbyggnad kan utföra arbeten i grundläggningsskedet vid husbyggande samt utföra ytter- och mellanväggsarbeten samt stomarbeten för yttertak och isoleringsarbete enligt planer och handlingar. De kan använda de grundläggande arbetsredskapen på en byggplats samt rätta arbetssätt och material och de kan arbeta kvalitetsmedvetet, initiativrikt samt service- och samarbetsvilligt. De som avlagt kompetensområdet för markanläggning kan utföra vanliga schaktningsarbeten på en byggplats, installera kommunaltekniska regn- och avloppsvattensystem samt vattenledningar med utrustning. De kan leda maskinarbetet vid schaktning och använda de grundläggande arbetsredskapen på en byggplats, rätta arbetssätt och material. De som avlagt kompetensområdet för schaktningsmaskintransport kan använda åtminstone en typ av schaktmaskin på ett säkert sätt i vanliga schaktningsarbeten och beakta anvisningar och bestämmelser. De kan utföra allmänna mätnings- och markeringsarbeten inom vanlig schaktning och använda de grundläggande arbetsredskapen på en byggplats, rätta arbetssätt och material. De som avlagt kompetensområdet för stenbranschen kan tillverka stenprodukter, montera stenprodukter eller bryta natursten. De kan tillverka olika byggstensprodukter för inredning, fasader och gårdar och andra byggda utemiljöer enligt ritningar samt göra monteringsunderlag för sten enligt givna planer och montera inredningssten, fasadsten, eldstäder och miljö- och marksten. De som avlagt examen behärskar grunderna i geologi och stenbrytningsteknik och de kan arbeta kvalitetsmedvetet, initiativrikt samt service- och samarbetsvilligt

Grundexamen inom lantmäteribranschen

Från 1.8.2022

En kartläggare som avlagt grundexamen inom lantmäteribranschen kan i varierande situationer i arbetslivet tillämpa de kunskaper och färdigheter som hen lärt sig. Kartläggaren uppfattar sitt eget arbete som en del av en helhet och beaktar i sitt arbete de uppgifter och förväntningar som yrkespersoner inom närliggande områden har. Kartläggaren känner till de rekommendationer, anvisningar, föreskrifter och lagar som gäller för hens arbete samt arbetar i enlighet med kvalitetskraven, säkerhetsföreskrifterna och bestämmelserna. Kartläggaren kan planera sitt arbete och göra upp en tidtabell utifrån dokument, planer och ritningar. Kartläggaren tar omsorgsfullt hand om sina verktyg. Kartläggaren kan presentera och utvärdera sitt arbete samt sammanställa nödvändiga utskrifter och rapporter. Kartläggaren kan kommunicera i sitt arbete på ett främmande språk och på det andra inhemska språket.

Specialyrkesexamen i husteknik

Från 1.1.2019

Rörmontörer (SYE) som avlagt specialyrkesexamen i husteknik kan ansvara för praktisk organisering av rörinstallationsprojekt och för uppgifter i samband med kvalitetssäkring av installationsarbetet på en byggplats. De kan även sköta kontakten med myndigheter och samarbetet med andra intressentgrupper.

Ventilationsmontörer (SYE) som avlagt specialyrkesexamen i husteknik kan ansvara för praktisk organisering av installationsprojekt för ventilationssystem och för uppgifter som hänför sig till kvalitetssäkring av installationsarbetet på en byggplats. De kan även sköta kontakten med myndigheter och samarbetet med andra intressentgrupper.

Byggnadsplåtslagarmästare (SYE) som avlagt specialyrkesexamen i husteknik har praktisk behörighet att sköta organiseringen av byggnadsplåtsprojekt eller tekniska isoleringar och kvalitetssäkringsuppgifter på ett nybygge eller en renoveringsbyggplats. De kan leda och ansvara för monteringsgruppens verksamhet. De behärskar dessutom kommunikationen i anslutning till byggplatsen, byggplatsens intressentgrupper och myndighetsbestämmelserna.

Sotarmästare (SYE) som avlagt specialyrkesexamen i husteknik kan förutom att utföra traditionellt sotningsarbete fungera som sakkunniga inom sitt yrkesområde i frågor gällande brand- och boendesäkerheten. De har omfattande kunskaper i uppvärmningsteknik: om förbränning, arrangemang för ersättningsluft, bränslen, uppvärmningsanläggningar och deras energihushållning. De behärskar metoder genom vilka man kan påverka energihushållningen i uppvärmningsanläggningarna och skyddet av miljön och kan ge förslag till lösningsmodeller för att förbättra dessa. De har goda kunskaper och färdigheter i planering av ett sotningsföretags verksamhet samt i utveckling av företagets affärsverksamhet.

De som avlägger kompetensområdet för kylteknik i specialyrkesexamen i husteknik visar att de har det kunnande som krävs av en som är verksam i yrket genom att självständigt utföra tekniska kontorsuppgifter som medlem i en arbetsgemenskap inom kylbranschen. Kylmästare (SYE) som avlagt specialyrkesexamen i husteknik samarbetar med kunder och intressentgrupper i verksamhetsmiljöer och arbetsuppgifter inom kylbranschen. De som avlagt examen fungerar som expert i kylteknik för företagets arbetstagare och kylbranschens kunder genom att dra nytta av sina breda teoretiska kunskaper. De planerar kylanläggningar som uppfyller kundens kyl- och uppvärmningsbehov och utarbetar en offert på dessa till kunden. De som specialiserat sig på planering av kylsystem planerar kylanläggningar inom det egna området och kringsystem till dessa ända från början till slut. De som specialiserat sig på skötsel av projekt sköter självständigt kylsystemsprojekt och arbetsplatser där dessa projekt genomförs samt fungerar vid behov som förman för montörerna. De gör också den tekniska dokumentationen för kylsystem som överlämnas till kunder. De som specialiserat sig på elarbeten och elplanering utarbetar självständigt elplaner för kylsystem. De instruerar montörerna när de utför elarbetena vid montering och underhåll av kylutrustning och kan efter att ha skaffat tillräcklig yrkesskicklighet fungera som företagets ledare för elarbeten.

Yrkesexamen i husteknik

Från 1.6.2021

Rörmontörer (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan installera rörledningar och utrustning i VVS-system på en byggarbetsplats eller alternativt utföra felsökning, underhåll och reparationer i anslutning till driften av VVS-system. De kan självständigt utföra rörinstallationer enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet.

Värmelementsmontörer (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan ha hand om el-, rör- och utrustningsinstallationer i anslutning till värmeanläggningar i fastigheter och mindre produktionsprocesser samt de underhålls- och reparationsåtgärder som hör hop med dem. De kan självständigt utföra arbeten i installations- och ibruktagningsfasen för värmeanläggningar enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet. Värmelementsmontörer (YE) arbetar med uppgifter gällande installation och underhåll av värmeanläggningar både på nybyggnadsobjekt och i befintliga fastigheter.

Ventilationsmontörer (YE) och ventilationsplåtslagare (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan utföra monteringar av kanaler och utrustning i byggnaders ventilationssystem och utföra reparationer av funktioner i ventilationssystem. De kan självständigt utföra monteringar och installationer enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet.

Rengörare av ventilationssystem (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan utföra arbeten med rengöring och justering av ventilationssystem i byggnader och med mätning av inomhusklimat. De kan självständigt planera och utföra de åtgärder som hör till arbetet.

Tekniska isolerare (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan montera tekniska isoleringar på tekniska system i byggnader. De kan självständigt utföra montering av isoleringarna enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet.

Byggnadsplåtslagare (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan tillverka och montera byggnadsplåtdelar till byggnader.Hen arbetar med den säkerhet och snabbhet som krävs av en expert och med det omdömet som arbetet förutsätter.Hen kan självständigt utföra tillverkning och montering av byggnadsplåtdelar enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet.

Sotare (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan med goda praktiska färdigheter sota eldstäder och rökkanaler på ett effektivt, korrekt och prydligt sätt. De är förtrogna med branschens lagstiftning, anvisningar och rekommendationer. De kan ge sina kunder råd och instruktioner i frågor som gäller förbränning och ersättningsluft, samt planering, montering, användning och underhåll av eldstäder och rökkanaler. De behärskar grunderna i förebyggande brandskydd och känner till de viktigaste faktorerna som påverkar brand- och boendesäkerheten i fastigheter samt identifierar brister och risker.

Kylmontörer (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik är erfarna fackmän inom kylinstallation och -underhåll inom sitt eget kompetensområde. De kan installera och underhålla all kylutrustning och alla kylanläggningar inom det egna området oberoende av storlek och köldmedium. Vid behov använder de sin yrkesskicklighet för att introducera mindre erfarna kylmontörer i olika arbetsuppgifter. De har förutsättningar att bibehålla sin yrkesskicklighet på en hög nivå genom att följa utvecklingen inom kylbranschen.

Yrkesexamen inom lantmäteribranschen

Från 1.12.2018

Den som avlagt examen känner till verksamhetens krav och mål. Hen kan använda tillgängliga dokument och material. Hen använder effektivt de resurser som finns i verksamhetsmiljön. Personen kan arbeta självständigt och i samarbete i uppgifter inom lantmäteribranschen genom att lösa problem, utveckla verksamheten och beakta arbetshelheten. Hen presterar kvalitetsmässiga resultat och beaktar organisationens mål i sin egen verksamhet.

Yrkesexamen inom markanläggningsbranschen

Från 1.1.2020

De som har avlagt yrkesexamen inom markanläggningsbranschen har yrkesskicklighet att arbeta i arbetsuppgifter inom markanläggningsbranschen. De som har avlagt examen behärskar principerna och spelreglerna för att arbeta i en arbetsgemenskap samt miljöaspekterna och miljökonsekvenserna i samband med arbetet. De känner till marken, arbetssätten inom markanläggning och de förhållanden samt material och användningsobjekt för markanläggning som påverkar dessa. De som har avlagt examen kan tillämpa sitt specialkunnande för att lösa sina arbetsuppgifter, planera sitt arbete och beakta övriga åtgärder och arbeten samt helhetssituationen inom arbetsplatsen.