Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (1.8.2018) | Asiakaspalvelun osaamisala
Perustutkinnon suorittanut osaa
- toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
- palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
- hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
- toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
Perustutkinnossa voi erikoistua tarjoilu- tai ruoanvalmistustehtäviin.
Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
- toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
- kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
- esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.
Tutkinnon suorittanut kokki osaa
- toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
- valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
- laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.
0180
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
- asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
- ruokapalvelun osaamisalan (kokki).
0145
Ammatilliset tutkinnon osat
020
Pakollinen tutkinnon osa
2020
Ravitsemispalveluissa toimiminen
065
Asiakaspalvelun osaamisala
2525
Asiakaspalvelu ja myynti
4040
Annosruokien ja juomien tarjoilu
060
Valinnaiset tutkinnon osat
030
À la carte -ruoanvalmistus
030
À la carte -tarjoilu
025
Juomien myynti ja tarjoilu
010
Kahvilapalvelut
010
Katu- ja pikaruokapalvelut
020
Laivatalouspalvelut
015
Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
010
Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
020
Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
025
Suurkeittiön ruokatuotanto
020
3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
025
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
025
Tilaus- ja juhlatarjoilu
015
Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
015
Huippuosaajana toimiminen
05
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
015
Yrityksessä toimiminen
015
Yritystoiminnan suunnittelu
020
Toisen osaamisalan pakollinen tukinnon osa
015
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
015
Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
015
Korkeakouluopinnot
025
Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja
035
Yhteiset tutkinnon osat
1111
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
66
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
99
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
09