Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen i kundservice på restaurang (1.1.2019) | Kompetensområdet för kundservice i bar

De som avlagt yrkesexamen i kundservice på restaurang kan

  • presentera, rekommendera och sälja mat- och dryckesprodukter i bar och på restaurang
  • betjäna kunderna språkkunnigt
  • betjäna kunderna försäljnings- och kundbetjäningsinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt, resultatinriktat, vänligt och ansvarsfullt
  • arbeta självständigt och i en arbetsgrupp i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
  • följa branschens lagstiftning samt arbetsgemenskapens anvisningar, bestämmelser och verksamhetskoncept
  • utvärdera och utveckla sitt eget arbete.

I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med kundservice i bar eller kundservice på restaurang.

Barmästare som avlagt kompetensområdet för kundservice i bar kan

  • presentera, rekommendera och sälja barens alkoholfria och alkoholhaltiga dryckesprodukter samt inhemska och internationella dryckesblandningar
  • använda barens maskiner, apparater och basarbetsredskap
  • hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt samt känna till principerna för prissättning
  • utföra uppgifter gällande inventering, lagerbokföring och lageromsättning. Servitörer som avlagt kompetensområdet för kundservice på restaurang kan
  • presentera, rekommendera och sälja restaurangens mat- och dryckesprodukter
  • betjäna kunderna på eget initiativ, vänligt och ansvarsfullt samt agera i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
  • berätta för kunderna om råvaror och tillredningssätt för de matportioner som säljs
  • betjäna kunder som behöver specialdieter
  • hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt
  • använda ändamålsenliga arbetsmetoder, maskiner och apparater.

0120

Yrkesexamen i kundservice på restaurang har en omfattning av 120 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:

  • kompetensområdet för kundservice i bar, barmästare
  • kompetensområdet för kundservice på restaurang, servitör.

Examen består av en obligatorisk examensdel, Serveringsarbete på restaurang (40 kompetenspoäng), och en obligatorisk examensdel inom kompetensområdet, Arbete i bar (45 kompetenspoäng) eller Arbete på matrestaurang (45 kompetenspoäng), samt av valbara examensdelar (35 kompetenspoäng).

040

Obligatorisk examensdel

040

Serveringsarbete på restaurang

045

Kompetensområdet för kundservice i bar

045

Arbete i bar

035

Valbara examensdelar

035

Arbete i cocktailbar

020

Arbete med festservice

020

Arbete på personalrestaurang

035

Arbete som cafésakkunnig

035

Arbete på ölrestaurang

015

Att utveckla en restaurangprodukt

020

Arbete med beställningsservering

035

Arbete i vinbar

015

En yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen

Examen kan innehålla en yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen. Omfattningen på den examensdel som tas med är i det fallet minst 10 och högst 15 kompetenspoäng.
Välja examensdel