Turun ammatti-instituutti Menu

Examina: Ravintola ja catering, matkailu, elintarvike

Grundexamen inom livsmedelsbranschen

Från 1.8.2022

De som avlagt grundexamen inom livsmedelsbranschen har det yrkeskunnande som krävs inom livsmedelsbranschen. Hen kan följa egenkontroll och livsmedelshygien samt garantera produktsäkerhet och kvalitet på produkterna. Hen kan styra och hålla igång en framställningsprocess. Den som avlagt examen kan framställa livsmedel, bageriprodukter, köttprodukter och mejeriprodukter enligt valt kompetensområde. Hen har färdigheter att arbeta i en industriell livsmedelstillverkningsprocess eller i en småskalig produktion. Dessutom kan den som avlagt examen enligt valbara examensdelar förpacka livsmedel, arbeta i ett lager eller leveranscentral inom ett livsmedelsföretag, arbeta i livsmedelsaffärer eller framställa livsmedelsprodukter i en internationell miljö.

Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen

Från 1.8.2024

Den som avlagt grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen kan

  • arbeta med planerings-, genomförande- och försäljningsuppgifter i tillredning av mat eller kundservice inom restaurangbranschen

  • betjäna kunder på ett kundorienterat sätt

  • använda sig av yrkesterminologi och kännedom om kulturer

  • arbeta med försäljning och kundservice på ett kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatinriktat sätt samt enligt kraven på hygien och på ett hållbart verksamhetssätt.

I grundexamen kan den studerande specialisera sig på uppgifter inom servering eller tillredning av mat. En servitör som avlagt examen kan

  • arbeta med uppgifter inom kundservice på restauranger med olika affärs- och verksamhetsidéer eller inom den offentliga sektorn

  • ställa i ordning kundlokaler och lägga fram mat- och dryckesprodukter till försäljning

  • presentera, sälja och servera mat och dryck.

En kock som avlagt examen kan

  • arbeta med uppgifter inom tillredning av mat på restauranger med olika affärs- och verksamhetsidéer eller inom den offentliga sektorn

  • tillreda välsmakande, näringsrik och hälsosam mat med beaktande av specialkost

  • lägga fram maten som portioner till enskilda kunder eller ett större antal kunder.

Grundexamen inom turismbranschen

Från 1.8.2022

Den som avlagt grundexamen kan

  • arbeta i kundbetjäningsuppgifter med försäljning, inkvartering och genomförande av turisttjänster inom turismbranschen

  • arbeta med ansvar för samhället och kundinriktat betjäna finländska och utländska kunder

  • dra nytta av goda interaktionsfärdigheter, språkkunskaper och kännedom om kulturer

  • agera kommersiellt och serviceinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatrikt, ansvarsfullt och i enlighet med ett hållbart verksamhetssätt.

I grundexamen kan man välja att specialisera sig på arbetsuppgifter i en hotellreception, inom försäljning av resetjänster eller vid genomförande av turisttjänster.

En receptionist som avlagt examen kan

  • arbeta i kundbetjäningsuppgifter i inkvarteringsföretag som fungerar enligt olika affärsidéer

  • göra rumsbokningar, incheckning och utcheckning för kunderna

  • presentera och sälja produkter och tjänster

  • instruera i användning av lokala turisttjänster.

En reseexpert som avlagt examen kan

  • arbeta i försäljnings- och rådgivningsuppgifter

  • planera, produktifiera, marknadsföra och sälja reseprodukter och -tjänster

  • ge råd och instruera kunderna i köp av olika resetjänster.

En producent av turismservice som avlagt examen kan

  • arbeta i uppgifter med programtjänster och kundservice förknippade med produktifiering och genomförande av turismservice

  • planera, marknadsföra, sälja och genomföra programtjänster

  • sköta och underhålla även djur, redskap, utrustning och verksamhetsmiljön som behövs i tjänsterna.

Grundexamen inom turismbranschen

Från 1.8.2024

Den som avlagt grundexamen inom turismbranschen kan

  • sköta kundbetjäningsuppgifter inom försäljning, inkvartering eller programtjänster inom turismbranschen

  • planera, produktifiera, marknadsföra och sälja reseprodukter och programtjänster

  • presentera och sälja produkter och tjänster

  • ge kunderna råd och handledning i hur man köper olika resetjänster och använder lokala tjänster inom turismbranschen

  • betjäna inhemska och utländska kunder på ett kundorienterat sätt

  • använda goda interaktionsfärdigheter, språkkunskaper och kulturkännedom

  • arbeta på ett ansvarsfullt och enligt ett innovativt sätt

  • arbeta med försäljning och kundbetjäning samt på ett kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatrikt sätt.

I grundexamen kan man genom valbara examensdelar specialisera sig på olika arbetsuppgifter inom bl.a. inkvarteringstjänster, försäljning av resetjänster eller produktion av programtjänster.

Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen

Från 1.8.2024

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen arbetar inom denna bransch i företag eller organisationer av olika storlek som en chef som deltar i arbetet, som arbetsledare för ett arbetsskift eller som chef för en enhet.

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen kan

  • planera, organisera, handleda, övervaka och utveckla den dagliga verksamheten i olika företag och organisationer inom inkvarterings- och kosthållsbranschen enligt resultat- och kvalitetsmål

  • planera, organisera och leda dagliga produktions- och kundserviceprocesser kundorienterat och strävar till att uppnå bästa möjliga kundtillfredsställelse

  • dimensionera personalstyrkan och bestämma vilken personal som behövs i förhållande till verksamheten

  • vägleda, handleda, och övervaka sin personal i föränderliga situationer med hänsyn till kundernas och personalens säkerhet, arbetarskyddet och produktsäkerheten

  • sätta sig in i den lagstiftning och de myndighetsanvisningar och -föreskrifter som gäller verksamheten inom branschen och i organisationen så bra att de kan leda och övervaka arbete

  • med sitt eget exempel leda och förstå hur viktig kommunikation och interaktion är i chefsarbetet

  • arbeta serviceinriktat, ansvarsfullt och samarbetsvilligt och ta hand om organisationens interna och externa kunder

  • sköta kund-, intressent- och nätverksrelationer

  • arbeta på ett engagerat, ansvarsfullt, initiativrikt och diskret sätt.

Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost

Från 1.1.2019

Dietkockar som avlagt specialyrkesexamen i tjänster för specialkost kan

  • arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt verksamhetsställets verksamhetskoncept och affärsidé
  • i sitt arbete beakta kundgruppens näringsterapeutiska specialbehov samt verksamhetsställets ekonomiska och kvalitativa mål
  • tillreda maträtter och måltider i enlighet med kundens specialdiet och etiska övertygelse
  • förpacka och lägga upp maträtter och måltider som hen tillrett samt se till förpackningsmärkningar och produktinformation för dem.

Dietkockarna beaktar vidare kundernas individuella behov och livsmedelssäkerheten. De har omfattande kunskaper i näringslära och i genomförande av specialdieter samt förutsättningar att upprätthålla och utveckla sin yrkesskicklighet.

Specialyrkesexamen inom bageribranschen

Från 1.8.2018

I specialyrkesexamen inom bageribranschen finns tre examensbenämningar: konditormästare, mästare inom bageriindustrin och bagarmästare. Konditormästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en konditorprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för konditorier. Mästare inom bageriindustrin kan komma med idéer, planera och tillverka en produkthelhet för bagferiindustrin. Bagarmästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en bageriprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för bagerier. Den som avlagt specialyrkexamen inom bageribranschen kan arbeta hygieniskt, säkert och ergonomiskt samt följa företagets egenkontrollprogram.

Beroende på vilka valbara examensdelar den som avlagt examen har valt kan personen leda affärsverksamheten för ett företag inom bageribranschen samt ansvara för personalen och företagets anskaffningsprocess och introduktion av personalen. Därtill kan den person som avlagt examen planera och leda ett utvecklingsprojekt för produktion eller planera och genomföra en produktutvecklingshelhet för bageribranschen. Den person som avlagt examen behärskar beroende på valet av examensdelar internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen samt planering och genomförande av en desserthelhet.

Yrkesexamen i kundservice på restaurang

Från 1.1.2019

De som avlagt yrkesexamen i kundservice på restaurang kan

  • presentera, rekommendera och sälja mat- och dryckesprodukter i bar och på restaurang
  • betjäna kunderna språkkunnigt
  • betjäna kunderna försäljnings- och kundbetjäningsinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt, resultatinriktat, vänligt och ansvarsfullt
  • arbeta självständigt och i en arbetsgrupp i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
  • följa branschens lagstiftning samt arbetsgemenskapens anvisningar, bestämmelser och verksamhetskoncept
  • utvärdera och utveckla sitt eget arbete.

I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med kundservice i bar eller kundservice på restaurang.

Barmästare som avlagt kompetensområdet för kundservice i bar kan

  • presentera, rekommendera och sälja barens alkoholfria och alkoholhaltiga dryckesprodukter samt inhemska och internationella dryckesblandningar
  • använda barens maskiner, apparater och basarbetsredskap
  • hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt samt känna till principerna för prissättning
  • utföra uppgifter gällande inventering, lagerbokföring och lageromsättning. Servitörer som avlagt kompetensområdet för kundservice på restaurang kan
  • presentera, rekommendera och sälja restaurangens mat- och dryckesprodukter
  • betjäna kunderna på eget initiativ, vänligt och ansvarsfullt samt agera i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
  • berätta för kunderna om råvaror och tillredningssätt för de matportioner som säljs
  • betjäna kunder som behöver specialdieter
  • hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt
  • använda ändamålsenliga arbetsmetoder, maskiner och apparater.

Yrkesexamen i matservice

Från 1.1.2019

Yrkesexamen i matservice har en omfattning av 150 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:

• kompetensområdet för matlagning på restaurang, restaurangkock

• kompetensområdet för matlagning i storhushåll, kock i storhushåll.

Examen består av en examensdel i kompetensområdet som är obligatorisk , Matlagning i restaurangkök eller Matlagning i storhushåll (60 kompetenspoäng), samt av följande valbara examensdelar (90 kompetenspoäng): Tillredning av specialdietmåltider, Tillredning av vegetariska maträtter, Tillredning av maträtter som serveras kalla, Matlagning med olika produktionsmetoder, Matlagning vid beställningsservice, Det andra kompetensområdets obligatoriska examensdel eller En yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

De som avlagt yrkesexamen i matservice kan

• planera sina arbetsuppgifter vid matlagning

• arbeta som kock och som medlem av ett arbetslag i matlagningsuppgifter

• arbeta på ett kundcentrerat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och ekonomiskt sätt och i enlighet med hygienkrav och ett hållbart verksamhetssätt

• agera i arbetsgemenskapen och utveckla sin kompetens.

I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med matlagning på restaurang

eller i storhushåll.

Restaurangkockar som avlagt kompetensområdet för matlagning på restaurang kan

• arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt restaurangens verksamhetskoncept och affärsidé

• arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt

• förbereda råvaror rätt enligt förädlingsgraden

• tillreda för-, huvud- och efterrättsportioner och måltidshelheter

• färdigställa och lägga upp matportionerna på ett ändamålsenligt sätt

• betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.

Kockar i storhushåll som avlagt kompetensområdet för matlagning i storhushåll kan

• arbeta systematiskt och ansvarsfullt och i olika matlagnings- och kundserviceuppgifter i ett professionellt kök

• arbeta enligt organisationens verksamhetsidé

• arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt

• tillreda olika slags maträtter och måltidshelheter

• professionellt och effektivt använda maskiner och apparater i ett professionellt kök

• betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.

Yrkesexamen inom bageribranschen

Från 1.8.2018

Den som har avlagt yrkesexamen inom bageribranschen arbetar i små bagerier (bagargesäll) och i konditorier (konditorgesäll) samt i bageriindustrin (gesäll i bageriindustrin), där de tillverkar olika bageriprodukter från deg till färdiga produkter. I industriella bagerier behövs även andra yrkeskunniga personer som hjälper i arbetet. Den som har avlagt examen behärskar bageriets råvaror och användningen av dem samt väger upp råvarorna och bereder degar för mat och kaffebröd. Bagargesällen formar degarna till produkter, för degarna till jäsning och gräddar dem i rätt temperatur tillräckligt länge. Konditorgesällen tillverkar olika konditoriprodukter från beredning av deg eller massa till gräddning, dekoration, färdigställande och förpackning. Gesällen i bageriindustrin behärskar två eller tre moment i bageriindustrins tillverkningsprocess beroende på de valbara examensdelarna. Konditorgesällen och bagargesällen tillverkar också specialkostprodukter.

Den som har avlagt examen behärskar livsmedelssäkerheten samt användningen av maskiner och apparater. Dessutom ser de till att arbetsmiljön är städad och ren och följer livsmedelslagstiftningen och företagets egenkontrollprogram. Den som har avlagt examen behärskar arbetarskydds- och ergonomianvisningarna. Hen förpackar produkterna i ändamålsenliga förpackningar, förser produkterna med förpackningsmärkning, förpackar och skickar produkterna till kunderna. Hen arbetar ekonomiskt, med gott resultat och smidigt, och behärskar arbetsmetoderna inom bageribranschen. Den som har avlagt examen behärskar produktkvaliteten och kan använda informationsteknik i sitt arbete.

Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin

Från 1.8.2018

Den som har avlagt yrkesexamen inom livsmedelsindustrin kan arbeta enligt livsmedelslagstiftningen samt företagets och arbetsplatsens egenkontrollplan. Hen kan iaktta en god arbetshygien och se till att arbetsmiljön är städad. Dessutom kan hen arbeta enligt företagets kvalitetssystem och bedöma kvaliteten på en färdig produkt. Den som avlagt examen kan dessutom arbeta i en produktionsprocess inom livsmedelsindustrin samt följa arbetssäkerhets- och ergonomianvisningarna. Hen kan arbeta miljömedvetet och enligt ett hållbart verksamhetssätt. Enligt det kompetensområde som hen valt kan hen i en tillverkningsprocess inom livsmedelsindustrin tillverka ett eller två livsmedel från sammanlagt sexton produktgrupper. Den som avlagt examen behärskar tillverkningsprocessen från mottagning av råvarorna till tillverkning av produkten, rengöring av maskiner och apparater ända till bedömningen av den färdiga produktens kvalitet. Den som avlagt kompetensområdet för köttbranschen behärskar en verksamhet enligt avlivningsförordningen samt slakt, köttstyckning eller köttbesiktning av den valda djurarten. Den som avlagt examen kan arbeta med uppgifter som stöder produktionen i tillverkningsprocessen inom kompetensområdet för mejeribranschen. Beroende på valbara examensdelar kan den som avlagt examen förpacka, lagra eller expediera livsmedelsindustrins produkter.